schaalbaarheid bg

De schaalbare organisatie

De wereld verandert in een hoog tempo. Morgen kan het er heel anders uitzien dan vandaag. Dat vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen, om schaalbaarheid. Steeds meer organisaties vragen zich dan ook af hoe ze hun organisatiemodel, producten of diensten meer schaalbaar kunnen maken. Je organisatie komt in een stroomversnelling, waardoor je snel moet kunnen opschalen. Of de markt verandert waardoor je noodgedwongen moet terugschakelen en je capaciteit al dan niet tijdelijk afschalen.

Schaalbaarheid
is belangrijk 

Niet iedere verandering is voorspelbaar. Eén van de belangrijkste kenmerken van een schaalbare organisatie is de mogelijkheid om zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden. Zonder dat het ten koste gaat van de levensvatbaarheid. Dat schaalbaarheid loont, geldt niet alleen voor organisaties. Estland laat zien dat het mogelijk is om ook het bestuur van een land schaalbaar in te richten door slimme inzet van technologie. Daarmee zette Estland zichzelf wereldwijd op de kaart

 

Michel Vermeulen-10 vierkant

Michel Vermeulen IT manager Bookspot

"Wij wilden een out of the box aanpak en oplossing. Daarvoor is goede kennis en kunde nodig. Binnen Trivento is dat uitstekend aanwezig. Vandaar de keuze hun oplossing!"

Bekijk de BookSpot business case
Michel Vermeulen-10 vierkant

 

 Is jouw organisatie schaalbaar genoeg?

 

Kan jouw organisatie haar klanten nog bijhouden?  Door de toenemende mogelijkheden worden klanten steeds veeleisender. Dat geldt voor zowel B2B klanten en consumenten. Door bijvoorbeeld het aanbod van digitale diensten te vergroten en communicatiestromen te digitaliseren, kun je je organisatie beter schaalbaar maken. Lukt dat? Dan ben je nooit verrast door het veranderende gedrag van je gebruikers.  

Bijna geen enkele organisatie is in staat om van de één op de andere dag, of überhaupt,  optimaal schaalbaar te worden. Ook door één of meer elementen beter schaalbaar te maken valt al winst te behalen. Schaalbare organisaties voldoen aan een aantal kenmerken. De eerste stap op weg naar meer flexibele schaalbare organisatie, is kijken waar je relatief eenvoudig aanpassingen kunt doorvoeren.

 

Checklist schaalbaarheid

 

Snel checken waar jouw kansen liggen? Download onze handige ‘Checklist schaalbaarheid’ en ontdek het in een paar minuten. 

Schaalbaarheid van IT

" Zelf een platform starten en opnieuw jouw rol en toegevoegde waarde voor de klant herdefiniëren. Daar is lef en ambitie voor nodig." 

Veel genoemde voorbeelden van organisaties met een ultiem schaalbaar businessmodel zijn digitale platformen als Über, en AirbnB, TikTok en Facebook. Ze zorgen voor innovatie en schudden de bestaande markt wakker. Deze sterke data- en technologie gedreven organisaties lukt het om in korte tijd explosief te groeien én constant op veranderingen in de markt in te spelen. Door optimaal gebruik te maken van vaak al bestaande technologie schalen ze makkelijk mee in alle richtingen.

De voorbeelden geven het antwoord eigenlijk al? Goede slim ingezette IT is een voorwaarde voor schaalbaarheid. 25 jaar terug werd al geschreven dat alles wat digitaal kon worden, ooit digitaal zou zijn. Op dat punt zijn we nu beland. Of het nu gaat over organisatieontwerpen, diensten of producten. Steeds meer organisaties maken een digitale transformatie door richting een schaalbaar duurzaam businessmodel. IT vervult daar een belangrijke rol in.

 

Zo ontwerp je een schaalbare organisatie 


Maar hoe ga je stappen maken en ontwerp je een schaalbare organisatie? Hoe kun je groei of krimp opvangen als één van je diensten of producten explosief groeit of er juist tijdelijk minder vraag is? In het Ebook ‘De 9 bouwstenen van een schaalbaar business model ingevuld’, ontdek je hoe je alle elementen van jouw businessmodel beter schaalbaar kunt maken. Met inspirerende voorbeelden van toonaangevende organisaties, startups en scaleups.

download ebook schaalbare organisatie

 

De bouwstenen van een schaalbaar businessmodel. Download direct jouw gratis ebook.

 

The show must go on 

 


Dat in een snel veranderende wereld organisaties moeten veranderen staat niet ter discussie. Tegelijkertijd moet de business door blijven draaien. Bestaande organisaties doen er verstandig aan om de mogelijkheden vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Een schaalbare organisatie ontwerp je niet alleen, dat doe je samen. Kijk naar Bookspot. Het voormalige ECI, bekend van de boek abonnementen, wilde transformeren richting een schaalbaar digitaal e-commerce platform. Trivento hielp Bookspot op weg door samen een passend 10 stappenplan te ontwikkelen. Gefaseerd schalen, met onder andere behoud van zoveel mogelijk bestaande applicaties. En zonder dat de dagelijkse gang van zaken verstoord werd. 

 

Martijn Arets

Zelf een platform starten en opnieuw jouw rol en toegevoegde waarde voorde klant te herdefiniëren. Dat vraagt om een verschuiving van orkestreren naar faciliteren én over je eigen belang heenstappen. Daar heb je lef en ambitie voor nodig.

Martijn Arets Internationaal Platformexpert en auteur van 'Platformrevolutie

Martijn Arets

Juul Beekers Adviseur Digitale Platformen

Juul Beekers Adviseur Digitale Platformen

Meer weten over schaalbaarheid?

Leuk! Laat je e-mailadres achter en ik vertel je er meer over.