Blog

2011 - Een jaar in architectuur

Auteur Joost Joost Lommers is enterprise designer en Enterprise Architecture consultant bij Trivento. Joost vindt het leuk om diep onbekend terrein in te trekken en is altijd op zoek naar een waarden-volle oplossing – met menselijke maat en klantgericht, nooit alleen technologiegedreven.

Zo aan het einde van het jaar is het weer de tijd voor wat reflectie. Voor mij was 2011 een architectuurjaar met up’s en down’s. Om met de grootste „down” te beginnen: het overlijden van Steve Jobs. Heeft Steve dan iets met architectuur te maken? Natuurlijk! Steve is het voorbeeld van iemand die zijn bedrijf en producten bewust organiseerde rondom een aantal leidende (architectuur)principes. Zoals „hard- en software gaan samen”, „beheers de hele keten, en je beheerst de gebruikservaring” en „maak het zo simpel dat er geen handleiding nodig is”. Apple is daardoor een meester geworden in kiezen van ze allemaal niet doet. En een voorbeeld van een bedrijf dat heel goed is in het creëren van haar eigen „blue ocean”. Dat zijn dan weer 2 „up’s”. En voor mij is een andere up dat Apple ook aantoont dat het loont om een focus te hebben op gebruikersvriendelijkheid.

Wat dit jaar in de categorie „jammer” viel, zijn de (nog steeds) gebrekkige modelleervaardigheden van veel IT’ers. Volgens mij is het kunnen modelleren in UML, ArchiMate of andere formele modelleertaal een goede oefening in abstract denken. En vooral ook een manier om een oplossing te kunnen vóór-denken. Zo kun je erg goedkoop vooraf bedenken of een oplossing maakbaar is. Daarbij ben ik geen fan van de big-design-upfront aanpak, maar wel van just-in-time-modelling! Iets wat nog te weinig aandacht krijgt.

Een zeer positieve ontwikkeling dit jaar was dat agile werken ook in architectuurland lijkt door te breken. Het was een belangrijk thema op het afgelopen Landelijk Architectuur Congres, LAC 2011. En dan denk ik niet alleen aan agile ontwikkelen, maar vooral ook aan agile in productie nemen. Want ontwikkelen is leuk, maar de enige serieuze applicaties zijn applicaties die gebruikt worden! Dat vergt een cultuuromslag in de hele (IT-)organisatie. Ik heb nog meegemaakt dat een website één keer per jaar ververst werd, omdat de papieren catalogus ook maar één keer per jaar gedrukt werd. Nu zien we grote transactionele websites die wekelijks aangepaste of nieuwe functionaliteit bevatten. Zoals bij de Rabobank. De Lean Startup gedachte wordt hier zeker uitgenut.

Na jaren aanmodderen met abstracte modellen in het business architectuur domein, was ik dit jaar erg blij met mijn ontdekking van de Business Model Generation aanpak. Eindelijk een herkenbare, en praktische manier om aan business architectuur te werken. Echt een super-up.

Al met al was 2011 dus een prima  architectuurjaar. En ik zie uit naar wat 2012 gaat brengen, op architectuurgebied.

Dit artikel delen?

Ben je opzoek naar meer?

Bekijk hier een selectie van onze ebooks.

Digital Business met Microservices

Download nu

Van traditionele organisaties naar digitale winnaars

Download nu

Stappenplan voor digitaal succes

Download nu