Blog

Bouw je eigen e-commerce oplossing op maat met bouwblokken

Auteur Martijn

Kies je voor maatwerk of kies je voor een standaard oplossing? Make or buy? Met die vraag krijg je als IT- of e-commerce manager vroeg of laat een keer te maken. Je wilt dat je IT naadloos op je processen aansluit, flexibel en schaalbaar is. Als het even kan wil je niet de hoofdprijs betalen. En laat dat laatste nu net de associatie zijn, die maatwerk met zich meebrengt. Nergens voor nodig. Met slim gebruik van standaardoplossingen bouwen wij voor jou een duurzame oplossing op maat. Hoe we dat al jaren, naar volle tevredenheid  voor onze opdrachtgevers doen, lees je in dit blog. 

Make or buy beslissingen?

Standaard of maatwerkoplossing? Vraag je het ons? Dan adviseren we je altijd om eerst te kijken wat er standaard in de markt beschikbaar is én te inventariseren wat je specifiek voor je organisatie nodig hebt. 

Heel simpel... Waarom zou je veel tijd, geld en energie steken in een ontwikkeltraject terwijl de oplossing (grotendeels) voorhanden is? Trek de trend om effectiever en efficiënter te werken door naar de keuze voor IT. En betrek bij het maken van een keuze een technologiepartner. Die kent de nieuwste technologieën en mogelijkheden én kijkt met een frisse blik naar je organisatie, de keten en het ecosysteem. Wil je meer impact halen uit je data? Goedkoper beheer en onderhoud? Of wil je je kernprocessen optimaal ondersteunen? Je krijgt een objectief advies dat past bij jouw organisatie en doelstellingen. 

Kortom: Koop wat kan én bouw wat nodig is, om je IT je kernprocessen optimaal te ondersteunen en je platform flexibel en schaalbaar te maken.

Kopen

Relatiebeheers, boekhoud- en verkoopprocessen komen in veel organisaties overeen. Standaardoplossingen als Exact en e-commerce webplatforms als Intershop bieden uitgebreide functionaliteit. Kopen dus.  

Maken

Voor jou gemaakte applicaties ondersteunen voor jouw organisatie unieke kernprocessen. Bijvoorbeeld het configureren van een product naar wens. Of op basis van klant voorkeuren aankoopsuggesties doen, zodat de aankoop impuls vergroot wordt. Deze functionaliteit kun je vrij eenvoudig en flexibel toevoegen in een IT landschap gebaseerd op een microservices architectuur.

Microservices/ bouwblokken architectuur

Op weg naar optimalisatie moet je eigenlijk altijd eerst een inventarisatie van je bestaande IT landschap maken. Ontdekken hoe applicaties bijdragen aan je business (of niet) en hoe de interactie tussen interfaces en koppelingen tussen applicaties en domeinen is. Uit onze jarenlange ervaring blijkt dat er letterlijk en figuurlijk nog veel winst te halen valt. Door processen te standaardiseren, te automatiseren en door als organisatie een digitale transformatie in te zetten of door te zetten. 

Flexibiliteit en schaalbaarheid

Om veranderingen optimaal te ondersteunen zijn bijna altijd aanpassingen in de IT architectuur nodig. De praktijk leert dat organisaties kiezen voor meer flexibiliteit en schaalbaarheid, met een op microservices gebaseerde architectuur. 

Daarin worden grote applicaties, de monolieten, opgedeeld tot kleine deel-applicaties of bouwblokken. Die kleine stukjes functionaliteit worden vervangen door standaard (cloud)oplossingen en in (Docker) containers gestopt. Samen leveren ze dezelfde functionaliteit. 

Voorbeeld hiervan is een Producten Microservice. Een component in het landschap welke stand-alone kan draaien. Aan de ene kant verwerkt de component updates verwerkt vanuit importbestanden. Aan de andere kant levert het data voor de andere componenten zoals bijvoorbeeld de website. Microservices communiceren met elkaar via API’s. Ze kunnen via verschillende platformen gehost worden. Omdat data samenkomt op één frontend, hoeft de eindgebruiker daar niks van te merken. 

Met een op microservices gebaseerde architectuur is het eenvoudig om functionaliteit toe te voegen of aan te passen, terwijl de business doordraait. En vanuit het proces ondersteund: continuous delivery met DevOps. 

mock up beslisboom@0,3x

 

Download hier onze checklist: Digital commerce - stel slim jouw ideale digital commerce landschap samen

Bouwblokken

Om voor jouw organisatie een goed werkend en passen (e-commerce) platform te krijgen is het noodzaak de functionele processen te matchen met en te verbinden aan de technische bouwblokken. 

Het proces is altijd leidend, daarom is het belangrijk om dat zo volledig mogelijk en scherp in beeld te hebben. Kijk daarbij ook naar de toekomst en neem mogelijke uitbreidingen, aanpassingen en ander opties alvast mee in de het programma van eisen. Eén of meer functionele processen of stappen daarvan zijn te koppelen aan een technisch bouwblok. 

Dus functioneel en technisch komen hier samen. Omdat wensen en eisen van de business nog wel eens aan verandering onderhevig zijn is het van belang om ze zo flexibel mogelijk op te zetten in bouwblokken. Denk aan veranderende klantvraag, veranderingen in de markt. implementatie van nieuwe marketing tools, het voeren van campagnes. 

In de cloud

Voor de functionele bouwblokken wordt waar mogelijk gebruik gemaakt van bestaande cloud oplossingen. Ze vormen de basis van het platform. Door gebruik te maken van functionele bouwblokken is het mogelijk om goedkoper en sneller tot de basis van een goed platform te komen. Denk daarvoor aan bestelmodules, betaalmodules, machinelearning, Elasticsearch, PIM modules of AI. 

De technische bouwblokken bevatten functionaliteit om de voor de organisatie unieke processen te ondersteunen. Die maken we op maat, door nieuwe code te ontwikkelen. Die De technische functionaliteit wordt ook in (Docker) containers ondergebracht. 

De bouwblokken hebben allemaal een eigen taak en zijn met elkaar gekoppeld door API’s. Zo blijft je platform flexibel en schaalbaar.

Van Playmobil naar Lego of toch Knex

Eén van onze opdrachtgevers, Lifelines, gebruikte de metafoor ‘Van Playmobil naar Lego’.  Daarmee tonen ze aan dat hun nieuwe IT landschap met bouwblokken, in dit geval componenten uit het AWS cloudplatform, flexibeler en beter schaalbaar is dan voorheen. Door die flexibiliteit ondersteunen de applicaties de kernprocessen ook nog eens veel beter én wordt er veel meer waarde gehaald uit data. Visualiseer je het dan lijkt een microservices architectuur door de verschillende verbindingen die je kunt leggen misschien nog wel meer op Knex dan op Lego.

Ook aan de slag met bouwblokken

In onze optiek zijn (cloud)platformen gebaseerd op microservices architectuur de toekomst. Bij Trivento zijn we er erg enthousiast over en willen je er graag meer over vertellen. Neem gerust contact met ons op voor een oriënterend gesprek of een presentatie aan de hand van praktijkcases.

Ben je opzoek naar meer?

Bekijk hier een selectie van onze ebooks.

Business case BookSpot: een schaalbaar e-commerce platform

Download nu

Ebook Elasticsearch: Realtime zoeken in grote hoeveelheden data

Download nu

Checklist Digital Commerce

Download nu