Skip to content

Blog

Bouw je eigen e-commerce oplossing op maat met bouwblokken

  • Home
  • Blog
  • Bouw je eigen e-commerce oplossing op maat met bouwblokken

Kies je voor maatwerk of kies je voor een standaard oplossing? Make or buy? Met die vraag krijg je als IT- of e-commerce manager vroeg of laat een keer te maken. Je wilt dat je IT naadloos op je processen aansluit, flexibel en schaalbaar is. Als het even kan wil je niet de hoofdprijs betalen. En laat dat laatste nu net de associatie zijn, die maatwerk met zich meebrengt. Nergens voor nodig. Met slim gebruik van standaardoplossingen bouwen wij voor jou een duurzame oplossing op maat. Hoe we dat al jaren, naar volle tevredenheid  voor onze opdrachtgevers doen, lees je in dit blog. 

Make or buy beslissingen?

Standaard of maatwerkoplossing? Vraag je het ons? Dan adviseren we je altijd om eerst te kijken wat er standaard in de markt beschikbaar is én te inventariseren wat je specifiek voor je organisatie nodig hebt. 

Heel simpel... Waarom zou je veel tijd, geld en energie steken in een ontwikkeltraject terwijl de oplossing (grotendeels) voorhanden is? Trek de trend om effectiever en efficiënter te werken door naar de keuze voor IT. En betrek bij het maken van een keuze een technologiepartner. Die kent de nieuwste technologieën en mogelijkheden én kijkt met een frisse blik naar je organisatie, de keten en het ecosysteem. Wil je meer impact halen uit je data? Goedkoper beheer en onderhoud? Of wil je je kernprocessen optimaal ondersteunen? Je krijgt een objectief advies dat past bij jouw organisatie en doelstellingen. 

Kortom: Koop wat kan én bouw wat nodig is, om je IT je kernprocessen optimaal te ondersteunen en je platform flexibel en schaalbaar te maken.

Kopen

Relatiebeheers, boekhoud- en verkoopprocessen komen in veel organisaties overeen. Standaardoplossingen als Exact en e-commerce webplatforms als Intershop bieden uitgebreide functionaliteit. Kopen dus.  

Maken

Voor jou gemaakte applicaties ondersteunen voor jouw organisatie unieke kernprocessen. Bijvoorbeeld het configureren van een product naar wens. Of op basis van klant voorkeuren aankoopsuggesties doen, zodat de aankoop impuls vergroot wordt. Deze functionaliteit kun je vrij eenvoudig en flexibel toevoegen in een IT landschap gebaseerd op een microservices architectuur.

Microservices/ bouwblokken architectuur

Op weg naar optimalisatie moet je eigenlijk altijd eerst een inventarisatie van je bestaande IT landschap maken. Ontdekken hoe applicaties bijdragen aan je business (of niet) en hoe de interactie tussen interfaces en koppelingen tussen applicaties en domeinen is. Uit onze jarenlange ervaring blijkt dat er letterlijk en figuurlijk nog veel winst te halen valt. Door processen te standaardiseren, te automatiseren en door als organisatie een digitale transformatie in te zetten of door te zetten. 

Flexibiliteit en schaalbaarheid

Om veranderingen optimaal te ondersteunen zijn bijna altijd aanpassingen in de IT architectuur nodig. De praktijk leert dat organisaties kiezen voor meer flexibiliteit en schaalbaarheid, met een op microservices gebaseerde architectuur. 

Daarin worden grote applicaties, de monolieten, opgedeeld tot kleine deel-applicaties of bouwblokken. Die kleine stukjes functionaliteit worden vervangen door standaard (cloud)oplossingen en in (Docker) containers gestopt. Samen leveren ze dezelfde functionaliteit. 

Voorbeeld hiervan is een Producten Microservice. Een component in het landschap welke stand-alone kan draaien. Aan de ene kant verwerkt de component updates verwerkt vanuit importbestanden. Aan de andere kant levert het data voor de andere componenten zoals bijvoorbeeld de website. Microservices communiceren met elkaar via API’s. Ze kunnen via verschillende platformen gehost worden. Omdat data samenkomt op één frontend, hoeft de eindgebruiker daar niks van te merken. 

Met een op microservices gebaseerde architectuur is het eenvoudig om functionaliteit toe te voegen of aan te passen, terwijl de business doordraait. En vanuit het proces ondersteund: continuous delivery met DevOps.