Skip to content

Blog

Data is het nieuwe goud, maar hoe voorkom je afgewerkte olie?

  • Home
  • Blog
  • Data is het nieuwe goud, maar hoe voorkom je afgewerkte olie?

Een regelmatig terugkerende stelling is dat data de nieuwe olie is. Data is waardevol, dat zal niemand ontkennen. De potentie om te leren, verbeteren, optimaliseren en innoveren op basis van data is immens. Maar hoe zet je data om voor je business?

Actionable data

In de basis zijn er twee soorten data, namelijk ‘data in rest’ en ‘data in motion’. Denk bij data in rest aan gegevens als Naam, adres, woonplaats,…. en bij data in motion aan bijvoorbeeld sensor data of gedrag.

Organisaties hebben de neiging om maar zoveel mogelijk data te verzamelen en vast te leggen. En die hoeveelheden groeien in razendsnel tempo, zeker met de opkomst van snelle data uit o.a. IoT.

Niet zo gek dat de hoeveelheid aan data wereldwijd blijft groeien. Neem alleen al het aantal zoekopdrachten op google dat de afgelopen 17 jaar met 200.000% is toegenomen en het aantal connected devices boven de 8 miljard groeit.

Maar data op zich heeft natuurlijk ‘geen enkele waarde’, tenzij het:

  1. Realtime toepasbaar (Actionability);
  2. Accuraat en betrouwbaar (Reliability);
  3. Relevant (Relevance);
  4. en actueel is (Up-to-date).

Je kan immers olie aanboren en opslaan, maar dat levert op zichzelf nog niks op. Schattingen zijn dat slecht 0,5% van opgeslagen data wordt geanalyseerd en gebruikt.

Data-gedreven waardecreatie

De kunst van waarde creatie zit hem in het raffinage proces. Waarde uit data creëren draait immers niet alleen om het winnen en de opslag van olie, maar meer nog over de assen van raffinage, verwerking, distributie en toepassing. Steeds meer zijn deze databronnen rijk in types (bronnen), velocity (data-overdrachten) en volatility (waarde-fluctuatie).

oil

Het realtime verwerken van de grondstoffen (data-bronnen) tot toepasbare producten (business) door de inzet van gemoderniseerde omgevingen (organisatie, mensen, processen en systemen). Alleen dan wordt olie de brandstof voor data-gedreven business.