Skip to content

Blog

Datagedreven werken: De 6 voordelen van een dataplatform

  • Home
  • Blog
  • Datagedreven werken: De 6 voordelen van een dataplatform

Steeds meer organisaties gaan of willen datagedreven werken. Om in te spelen op de veranderende wens van klanten. Om disruptors in de markt het hoofd te bieden. Of om de concurrentie een stapje voor te blijven door te blijven innoveren. Om überhaupt datagedreven te kunnen werken is een goed ingericht dataplatform essentieel. Maar wat zijn nu de voordelen van een dataplatform? In dit blog noemen we de 6 belangrijkste.

Wat is een dataplatform?

Op een dataplatform komen alle relevante datastromen binnen een organisatie - of in de keten - bij elkaar. Die data worden pas echt interessant, wanneer je ze kunt koppelen en gebruiken om tot nieuwe inzichten te komen. Als ze interpreteerbaar zijn en antwoord geven op je businessvraag. Of beter nog wanneer je er je kernproces mee kunt sturen, voorspellen en automatiseren. Een goed ingericht dataplatform zorgt voor een goede veilige integratie van data én laat data voor je werken.

Het kaf van het koren scheiden

De toenemende digitalisering maakt het vrij eenvoudig om veel gegevens, van bijvoorbeeld klanten, te verzamelen. Big Data is jarenlang het buzzword geweest in de business. Veel data stond gelijk aan veel potentieel. Niets in minder waar. Wanneer je als organisatie datagedreven wilt gaan werken, moet je eerst grip krijgen op je data. Om ruis te voorkomen, onnodig kosten te maken en efficiënter en datagedreven te gaan werken, is een goede domeinanalyse van je data en databronnen noodzakelijk.

Zijn de eerste stappen richting meer datagedreven werken gezet? Dan levert een dataplatform je de volgende voordelen op:

1. Beter inzicht in de prestaties van je organisatie

Je hebt altijd een goed beeld van de stand van zaken binnen je organisatie. Je kunt het beleid afstemmen op basis van feitelijke informatie. Dat helpt om rationele beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld om je dienstverlening te verbeteren. Veel organisaties meten de klantenervaring. Zodra die afwijkt is het mogelijk om snel in te grijpen of de oorzaak te achterhalen.


Een mooi voorbeeld daarvan is de Werkplezierapp. De app meet op verschillende manieren voortdurend het werkplezier. Door het stellen van een vraag, door werkverleukers en werkvergemakkelaars aan te bieden. Resultaten uit de app worden visueel gemaakt op een dashboard. Voor managers nuttige informatie, zodat ze snel in kunnen bijsturen als dat nodig is.

Doe de sneltest en ontdek hoe datagedreven jouw organisatie is >>

2. Datagedreven werken - een feitelijk antwoord op je businessvraag

Een goed ingericht dataplatform maakt het mogelijk om de beschikbare data te vertalen naar het antwoord op de vraag. Door data op te knippen en verschillende databronnen toegankelijk te maken en met elkaar te integreren. Data is flexibeler te gebruiken en verbanden leggen wordt eenvoudiger. Je gaat meer datagedreven werken.

Bijvoorbeeld:
Een organisatie verzamelt gegevens via verschillende kanalen bij verschillende doelgroepen. Die gegevens zijn bedoeld voor onderzoek. Bij binnenkomst worden de gegevens opgeslagen in verschillende systemen. Op het moment dat iemand een antwoord wil op een vraag, moeten alle systemen geraadpleegd worden om data op te halen. Dat kost tijd, is onnodig duur in opslag en zorgt voor ruis. In een dataplatform worden gegevens uit verschillende systemen efficiënt gecombineerd zodat ze goed interpretabel zijn. Lees hier meer over in de Lifelines case.

3. Zorgt voor een meer schaalbare organisatie

De business verandert voortdurend. De wens van de klanten, de vraag naar je producten of diensten. Door de data uit de verschillende processen binnen je organisatie te koppelen, krijg je de beschikking over de informatie die je helpt om betere in te spelen op de vraag. Data uit het verleden laat trends zien. Bijvoorbeeld een enorme stijging van verkopen in de decembermaand. Daar kan je jouw organisatie op inrichten. Door nieuwe technieken als machine learning en Artificial Intelligence te gebruiken wordt het ook mogelijk om patronen te ontdekken en voorspellingen te doen.

4. Kosten besparen

Data opslaan en verwerken kost geld. Systemen moeten gebouwd en onderhouden worden. Overbodige data beheren is pure verspilling. Door dataopslag en verwerking op een slimme manier in te richten kun je geld besparen. Allereerst op menskracht, en onderhoud en ontwikkeling van systemen. De grootste winst valt echter te behalen in het efficiënter inrichten van de organisatieprocessen. Een dataplatform zorgt voor inzicht en laat data voor je werken.


5. De kracht van herhaling

Automatisering en het toepassen van nieuwe technologieën, zoals AI, maakt het makkelijk om processen te herhalen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden en kunt al ontwikkelde dienstverlening makkelijk verbreden of verdiepen.

6. Een betere en veilige integratie van je applicaties

Door data te centraliseren en applicaties met elkaar te integreren krijg je meer grip op je data. Organisaties die werken met bijvoorbeeld privacygevoelige informatie moeten rekening houden met het veiligheidsaspect. ISO 27001 en de AVG wetgeving vormen daarvoor de standaard. Een heldere inrichting van een dataplatform helpt veiligheidsrisico’s inzichtelijk te maken en te voorkomen.

Steeds meer organisaties bewijzen dat datagedreven werken loont en zorgt voor betere resultaten. Wil je meer weten over de ontwikkeling van een dataplatform en wat Trivento voor je kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.