Skip to content

Blog

De verschillen tussen PIM, DAM, MDM en CPQ uitgelegd

  • Home
  • Blog
  • De verschillen tussen PIM, DAM, MDM en CPQ uitgelegd

Je klanten de best mogelijke productinformatie bieden? Je productaanbod flexibel en schaalbaar inrichten?  En een efficiencyslag in je kernprocessen doorvoeren? Met de juiste technologie is het mogelijk. In onze vorige blogs hebben we uitgelegd wat een Product Informatie Management (PIM) oplossing is en hoe het de keten verandert. Een PIM-oplossing kan een belangrijk onderdeel van je verkoop- en bedrijfsproces vormen. Het loont om daarop te investeren. Als het gaat om productmanagement worden ook vaak DAM, MDM en CPQ genoemd. Wij vinden dat je moet gaan voor de oplossing die bij jou past! Maar welke is dat? In dit blog leggen we uit wat DAM en MDM en CPQ zijn en wat je ermee kunt in vergelijking met PIM. 

Wat is wat? 

  • PIM - Product Informatie Management systeem  
  • DAM - Digital Asset Management systeem  
  • MDM - Master Data Management systeem
  • CPQ - Configure, Price en Quote systeem  

Wat bovenstaande systemen gemeen hebben is dat ze bijna allemaal ontwikkeld zijn voor het beheren, managen en onderhouden van informatie over producten en diensten. Nu wordt het tijd voor enige nuance.

DAM versus PIM - consistente marketing

De overeenkomst tussen PIM en DAM, is dat beide oplossingen beschikken over de functionaliteit om productinformatie, inclusief foto’s en video’s, op te slaan. Ook is integratie met bestaande systemen via ERP software eenvoudig te realiseren. Data importeren, verrijken en exporteren naar andere systemen is mogelijk. PIM richt zich meer op integratie met de kernprocessen in een organisatie. En het generen en verrijken van de verzamelde data binnen die processen, zoals voorraadbeheer, sales en logistiek. 

Ten opzichte van een PIM oplossing biedt een DAM oplossing meer mogelijkheden voor digital commerce en het slim integreren van marketing en sales tools. Alle productinformatie, inclusief foto’s en video’s wordt zo opgeslagen dat het volledig en op een consistente manier naar andere systemen gepusht kan worden. Naast opslag en beheer van productinformatie, biedt DAM functionaliteit voor het sorteren, delen, aanpassen van en samenwerken in digitale bestanden. Er zijn mooie schaalbare DAM-oplossingen op de markt, die je helpen je product- en dienstenaanbod zo mooi en klantgericht mogelijk aan te bieden. Een PIM oplossing is wel uit te breiden met DAM functionaliteit, zoals bijvoorbeeld het schalen van foto’s. De afbeelding hieronder laat duidelijk zien wat de overeenkomsten en verschillen tussen de beide oplossingen zijn. Afhankelijk van je doelen, begint product informatie management, als je het aan ons vraagt, met het integreren van een passende PIM-oplossing. Dat is de eerste stap om overzicht en inzicht te krijgen in je productinformatie. Slim wanneer je een groot assortiment producten en diensten hebt of je aanbod via verschillende (externe) kanalen beschikbaar wilt stellen. Welke DAM-functionaliteiten je vervolgens nodig hebt hangt af van je doelen en doelgroep. 

 

 

MDM versus PIM - grip op interne data

Een MDM-oplossing heeft als doel om interne data te importeren, beheren, verrijken en op te slaan. Data wordt op organisatie niveau gesynchroniseerd en centraal opgeslagen. MDM gaat over het duurzaam beschikbaar stellen van de juiste interne informatie over bedrijfsvoering en de kernprocessen. Een PIM-oplossing daarentegen is gericht op het snel en op de juiste manier beschikbaar hebben van consistente productinformatie. Vaak voor specifiek gebruik via verschillende interne en externe kanalen. Een PIM-oplossing kan uitstekend geïntegreerd worden met MDM. Het is zeker slim om te doen als het aanbod van producten en diensten aan verandering onderhevig is. Of wanneer je producten of diensten via verschillende interne en externe kanalen snel, doeltreffend en consistent wilt aanbieden. De functionaliteit van PIM en MDM zijn afhankelijk van je doelstellingen en de inrichting complementair aan elkaar en verrijken je IT landschap.