Blog

Digitale transformatie door mensgericht verandermanagement

Auteur Joost Joost Lommers is enterprise designer en Enterprise Architecture consultant bij Trivento. Joost vindt het leuk om diep onbekend terrein in te trekken en is altijd op zoek naar een waarden-volle oplossing – met menselijke maat en klantgericht, nooit alleen technologiegedreven.

De afgelopen jaren is de wereld sterk veranderd. Terwijl bestaande bedrijven vooral bezig waren met overleven in een beroerde economie, is een nieuw type bedrijf opgekomen dat slim gebruikt maakt van maatwerk IT om het verschil te maken. Denk hierbij aan bedrijven als Facebook en Twitter, maar ook AirBNB, Uber of CoolBlue.

Digitale producten en diensten

Producten en diensten van deze bedrijven zijn grotendeels, of zelfs helemaal, digitaal. Doordat ze hun unieke business modellen via maatwerk software naar de markt brengen, onderscheiden ze zich eenvoudig van de concurrentie. En ze schalen ook nog eens wereldwijd.

Nu we collectief uit het economische dal lijken de klimmen, investeren steeds meer traditionele bedrijven in hun digitale transformatie. Ze moeten wel – klanten verwachten steeds meer dat ze zonder tussenkomst van medewerkers, 24x7 gebruik kunnen maken van hun producten en diensten. En dat is leuk en interessant, maar ook lastig. Niet alleen moet “de voorkant” anders, ook in de back office is het nodig om heilige huisjes te slechten.

Haast

Hierbij hebben de meer traditionele bedrijven ook heel erg het gevoel dat ze haast moeten maken. Voor je het weet is de klant voor eeuwig naar de digitale nieuweling weggelopen. En dus pakken ze heel veel projecten tegelijkertijd op. De techniek is er immers, en het geld lukt ook nog wel. Super, …maar dan blijken vervolgens de bestaande business experts volledig overbelast te worden. De scrum teams hebben het makkelijk, met hun stand-ups en sprints waar ze geïsoleerd van de omgeving hun mooie software mogen maken. De business experts rennen echter van stand-up naar stand-up, om bij ieder team hun kennis te kunnen overdragen. En al die nieuwe software gaat ook weer uitgerold worden, naar business medewerkers die meer en meer veranderingen op zich af zien komen.

Aandacht voor verandermanagement

Dan blijkt dat niets menselijks ons vreemd is, ondanks alle beschikbare technologie. Dan blijkt het niet om beschikbare technologie of geld te gaan, maar om beschikbare aandacht. En dan komen plotseling veranderkundige begrippen om de hoek kijken als veranderbehoefte, veranderbereidheid, verandervermogen en verandercapaciteit. Dit mooie viertal kan aardig aangeven of projecten, en dus ook digitale transformaties, kans van slagen hebben. Ze bouwen op elkaar voort: veranderbehoefte geeft aan of er verandering nodig is, bijvoorbeeld door een kans of bedreiging waaraan iets gedaan moet worden. Die veranderbehoefte kan dan herkend, en ook erkend worden. En mensen bepalen of ze mee willen gaan in de verandering. Dan hebben we het dus over de veranderbereidheid. Maar we zijn er nog niet, want als mensen willen veranderen, dan hebben ze bepaalde kennis, vaardigheden en ervaring nodig om te kunnen veranderen. En de aanwezigheid hiervan bepaalt het verandervermogen. Daarna komt dan nog de verandercapaciteit, want mensen die willen en kunnen, mag je vervolgens ook nog vrij maken om tijd en aandacht aan de verandering te geven. Laten we dus hopen dat hun routinewerk ondertussen geautomatiseerd is en dat de organisatie als geheel nog “wat vet op de botten” heeft.

Vaag?

Ook digitale transformaties zijn uiteindelijk trajecten die wat mensgericht verandermanagement nodig hebben. En denk vooral niet dat dit iets vaags is. Ook een “harde” IT methode als The Open Group Architecture Framework (TOGAF) 9 kent een “Business Transformation Readiness Assessment” om te kijken of de ontworpen verandering kans van slagen heeft.

Dit artikel delen?

Ben je opzoek naar meer?

Bekijk hier een selectie van onze ebooks.

Digital Business met Microservices

Download nu

Van traditionele organisaties naar digitale winnaars

Download nu

Stappenplan voor digitaal succes

Download nu