Skip to content

Blog

Duurzame software? Duurzame diensten en producten!

  • Home
  • Blog
  • Duurzame software? Duurzame diensten en producten!

Op 12 september bezocht ik de gezamenlijke GIA/NAF-sessie "Architecting Sustainability By Default" door Wouter Paul Trienekens en Patricia Lago. En die stemde mij tot nadenken. Da's altijd leuk.

"Green IT" versus "duurzame software"

In de sessie werd een onderscheid gemaakt tussen enerzijds Green IT, gedefinieerd als "energy-efficient software" met een directe impact, en anderzijds Sustainability, gedefinieerd als duurzame software met een indirecte impact. Duurzame software is dan software waarmee allerlei duurzaamheidsdoelen behaald worden. Volgens mij is zijn dat duurzame business modellen of duurzaamheidsbevorderende diensten en producten, maar de software waarmee dat ondersteund wordt, kan zelf best hartstikke niet-duurzaam zijn.

"Duurzame software"

Het is natuurlijk alleen maar semantiek, en toch vind ik het belangrijk. Als we het hebben over "duurzame software", dan zegt "duurzaam" iets over die software. En zijn er twee mogelijke betekenissen (Onze Taal heeft er ook een leuk stukje over): duurzaam als in "langdurig", dus de software bestaat heel lang, slijt niet. Of duurzaam in de betekenis van "relatief milieuvriendelijk" of "grondstofbesparend". Die laatste bedoelen we hier. Ik vind dan dat "duurzame software" software is die door haar constructie relatief milieuvriendelijk en grondstofbesparend is. Het is software die weinig resources vergt, zoals geheugen of harde schijfruimte. Het is software die weinig energie vreet, dus efficiënt gecodeerd is en weinig CPU cycles nodig heeft. Meer niet... Maar wel potentieel invloedrijk, want denk eens aan alle mobiele telefoons die hierdoor een kleinere accu kunnen hebben, en minder materiaal gebruiken voor chips en logic boards.

Duurzaamheidsondersteunende software?

Dat software zelf duurzaam is, is mooi meegenomen. Maar je kunt zoveel meer doen. Door software (en data) te gebruiken om producten en diensten duurzamer te maken. Zo kun je in restaurants minder overgebleven eten weggooien door de inkoop te laten bepalen door big data algoritmen. Of je kunt software gebruiken om vrachtwagens beter te beladen, om partijen bij elkaar te brengen zodat vrachtwagens op de terugweg ook lading hebben, en om de route te optimaliseren zodat ze minder remmen en optrekken. Allemaal heel duurzaam, en mogelijk gemaakt door software, maar het kan best hele inefficiënte software zijn.

En Green IT?

Zouden dat dan groengeverfde computers zijn...