Blog

Het belang van realtime performance bij een omnichannel e-commerce strategie

Auteur Jeroen

Eén van de grootste uitdagingen, zo niet de grootste, bij een omnichannel e-commerce strategie is misschien wel de realtime performance van je applicaties. Je biedt 24/7 producten en diensten aan via verschillende geïntegreerde kanalen. Gebruikers moeten altijd en overal toegang hebben tot de meest actuele informatie. In een sterk concurrerende markt krijg je één keer de kans om een goede indruk op je klant te maken en transacties te sluiten. Het is dus zaak om continu werk te maken van de realtime performance van je e-commerce platform. 

In ons vorige blog gaven we antwoord op de vraag ‘Waarom steeds meer organisaties kiezen voor multichannel e-commerce?’. Omzetverhoging door het creëren van een optimale klantbeleving is een belangrijke drijfveer. Het integreren van je verschillende verkoopkanalen (omnichannel e-commerce) en eenduidigheid creëren is stap één. Werken aan realtime performance van je volledige e-commerceplatform platform is stap twee. De voordelen van realtime performance: 

Realtime productinformatie

Zakelijk klanten of consumenten? Je wilt ze altijd de beste klantbeleving bieden en realtime voorzien van juiste en consistente productinformatie. Bijvoorbeeld een volledige omschrijving, foto- en videomateriaal, voorraad, prijzen en levertijden. Die data moet in je IT systemen altijd beschikbaar en toegankelijk zijn voor de verschillende verkoopkanalen. Bij voorkeur wordt de getoonde informatie ook nog afgestemd op de wensen en informatiebehoeften van de individuele klant. Het kan zijn dat je te maken hebt met verschillende typen klanten of dat er specifieke klantafspraken zijn. 

De uitdaging is om alle informatie altijd realtime beschikbaar te hebben. En dat die op de meest effectieve beschikbaar beschikbaar is via de verschillende kanalen. Een goede integratie van systemen is nodig. Actualiteit en volledigheid van de gewenste informatie is belangrijk. Want in een sterk concurrerende markt heeft jouw klant meer keuzes. Voldoe je niet aan de verwachting, dan ben je maar 1 klik van de concurrentie verwijderd.  

Mockup ebook - BookSpot_@0,1x

 

Download hier de business case van BookSpot over een schaalbaar e-commerce platform

Schaalbaar flexibel platform met microservices

Realtime performance vraagt flexibiliteit en schaalbaarheid van een platform. Als aanbieder van een product of dienst, wil je op z’n minst eenvoudig kunnen opschalen in assortiment of verkoopkanalen. Piekbelastingen kunnen opvangen en slimme samenwerkingen aangaan in de keten. Zonder dat het veel effect heeft op de IT infrastructuur. 

Een slimme manier om dat te bereiken is door te werken met een platform gebaseerd op de principes van een microservices architectuur. Microservices kenmerken zich door de mogelijkheid om een maximale samenhang te creëren met een minimale koppeling. Dat is lekker flexibel en biedt mogelijkheden om voortdurend te optimaliseren en nieuwe functionaliteit of werkmethodes toe te voegen. Ook maken microservices het mogelijk om meerdere (nieuwe) technologieën met elkaar te laten integreren of naast elkaar te gebruiken. Door het koppelen van functionaliteit vereenvoudigen werkprocessen en creëer je een betere klantbeleving binnen een omnichannel e-commerce strategie. Ongeacht het gebruik van een kanaal. 

Bij Trivento maken we graag gebruik van het AWS platform. Naast een garantie van praktisch 100% realtime beschikbaarheid, biedt het cloudplatform de mogelijkheid om bijna alle beschikbare moderne cloud technologieën te integreren. Het werkt kostenbesparend en verbetert de efficiency. Bekijk hoe we BookSpot op weg hebben geholpen naar een schaalbaar digitaal e-commerce platform. 

Integratie backend en frontend applicaties

Op een e-commerceplatform staan verschillende applicaties continu in verbinding met elkaar. Voortdurend gaan er datastromen heen en weer. Bestellingen en retouren moeten realtime verwerkt worden, winkelmandjes gemonitord, voorraden en prijzen aangepast en levertijden berekend. Om realtime performance mogelijk te maken is een goede systeemintegratie en dataverwerking tussen frontend- en backend applicaties nodig. Het optimaal ondersteunen van de kernprocessen is essentieel. Denk aan integratie tussen Content Management Systemen (CMS), E-commerce platformen, Product Informatie Management systemen (PIM), ERP-systemen en de verkoop en promotie kanalen. Als het gaat om B2B integratie, zijn daar er ook nog applicaties aan toe voegen, die bijvoorbeeld specifieke prijsafspraken en het beschikbare assortiment bevatten. Kortom er wordt optimale flexibiliteit en schaalbaarheid verwacht. 

Het goed integreren van applicaties vergt kennis van je applicatielandschap. Doe daarom altijd eerst een inventarisatie. Kijk wat bestaande applicaties doen, hoe ze gekoppeld zijn en plot ze op de kernprocessen. 

Beter presteren met realtime performance 

We hebben het gehad over de voorwaarden en het nut van realtime performance. De realtime data die beschikbaar komt is direct te gebruiken om te processen te sturen. En daarmee de bedrijfsvoering of klantbeleving nog verder te optimaliseren. Bijvoorbeeld: Bij het bereiken van een vastgestelde minimale voorraad gaan er automatisch bestellingen uit. De kans dat je dan nee moet verkopen wordt minimaal. Is er niet voldoende voorraad? Dan wordt een product niet langer getoond of voorzien van een melding wanneer het wel beschikbaar is. 

De juiste informatie realtime publiceren, snel in kunnen spelen op vraag en aanbod en een optimale klantbeleving creëren is belangrijk in de sterk concurrerende omgeving. Slim omgaan met de mogelijkheden van digitalisering vertaalt zich in meer winst. Als organisatie ontkomt er niet meer aan om nieuwe technologieën en slimme internettoepassingen in je bedrijfsvoering toe te passen. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden en wat Trivento voor jou kan betekenen? Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Ben je opzoek naar meer?

Bekijk hier een selectie van onze ebooks.

Businesscase BookSpot:
op weg naar een schaalbaar digitaal e-commerce platform

Download nu

Ebook Elastic Search:
Realtime zoeken in grote hoeveelheden data

Download nu

Digital Commerce Checklist:
stel slim jouw ideale digital commerce landschap samen

Download nu