Skip to content

Blog

Lifelines - van playmobil naar lego

  • Home
  • Blog
  • Lifelines - van playmobil naar lego

Lifelines wil dat er meer kennis wordt vergaard over gezond ouder worden. Om dat te faciliteren verzamelt Lifelines gezondheidsgegevens en lichaamsmaterialen van ruim 167.000 deelnemers. Wetenschappelijk onderzoekers uit de hele wereld mogen die gegevens en biomaterialen gebruiken bij allerlei soorten onderzoek naar ‘healthy ageing’. 
In samenwerkingsverbanden met andere partijen doet Lifelines ook eigen onderzoek. Lifelines is in 2006 opgezet door wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Door organische groei was de inrichting van de dataconsolidatie, -beheer, en uitgifte complex en ondoorzichtig geworden.

Achtergrond

Lifelines heeft een schat aan informatie verzameld en geregistreerd. Door organische groei was de inrichting van de dataconsolidatie, -beheer, en uitgifte complex en ondoorzichtig geworden. Ook hadden de datamanagers van Lifelines niet te allen tijde toegang tot de datasets. Dat ging ten koste van onder andere de kwaliteit van de data en de snelheid van import en uitgifte.

Om tot een oplossingsrichting van een platform te komen heeft Lifelines zich extern laten adviseren. De uitkomst was om een breed inzetbare en schaalbare dienstenleverancier in te zetten, bij voorkeur AWS .  

Uitdaging

Lifelines wil sneller, kwalitatief beter en op maat gesneden de verzamelde data beschikbaar stellen aan onderzoekers. Om relevant te blijven en aan de verwachte toenemende vraag naar gegevens te voldoen is het nodig om aanpassingen in de huidige IT infrastructuur te doen. 

Lifelines heeft Trivento gevraagd om een dataplatform op basis van AWS componenten in te richten en te implementeren. Met de realisatie van het high resolution data model wil Lifelines kwalitatief hoogwaardige data onder eigen regie flexibel importeren, consolideren, beheren en op maat kunnen uitgeven. 

Resultaat

  • Meer dan 700 miljoen atomische informatiepunten
  • Binnen 24 uur datasets beschikbaar in beveiligde workspace
  • 100 % privacy gewaarborgd

Van playmobil naar lego

Lifelines beschikt nu over een high resolution dataplatform, waarop alle in eerdere onderzoeken verzamelde informatie geautomatiseerd is ingelezen. De database bevat op dit moment bijna 700 miljoen unieke atomische informatiepunten. Door het versnipperen van de data kunnen onderzoekers datasets op maat aanvragen. De datamanagers van Lifelines kunnen zelf de datasets binnen 24 uur beschikbaar stellen in een beveiligde workspace. Daar kunnen onderzoekers veilig werken. De sets zijn kwalitatief beter en de privacy van alle partijen is gewaarborgd. 

Lees meer over hoe Trivento helpt met:

Case

Wil je meer details weten over onze exacte aanpak, techniek en de resultaten die behaald zijn? Download de complete case.