Skip to content

Blog

Mijn wereld van programmeertalen

  • Home
  • Blog
  • Mijn wereld van programmeertalen

Programmeren doe ik al van kinds af aan. Ik was 12 toen ik begon en heb het daarna eigenlijk nooit meer losgelaten. Commodore VIC-20, en mijn eerst programmaatje heb ik geschreven in BASIC. Een paar jaar later kreeg mijn vader via PC privé project van de PTT (nu KPN)  een echte Philips XT met MS-DOS. Toen heb ik de overstap gemaakt naar Pascal, of eigenlijk de Turbo Pascal van Borland. Via mijn broer kwam ik in aanraking via LaTeX met de legende Donald Knuth. LaTeX is een markup language voor het schrijven wetenschappelijke artikelen en boeken.

In 1995 werd het World Wide Web van de uitvinder Tim Berners-Lee populair en maakte ik kennis met HTML en JavaScript. Voor mij werd het serieuzer in 2002. Toen leerde ik programmeren in Java en Groovy. Deze Java variant is gebaseerd op de Java Virtual Machine (JVM). Een JVM is een platform onafhankelijke omgeving voor het uitvoeren van Java bytecode. Meest  bekende voorbeeld hiervan is Java-code gecompileerd naar Java-bytecode, ander bekende programmeertalen zijn Scala, Kotlin en Groovy. 

In 2012 kwam Angular, een javascript framework, in opkomst. Met Angular werd het mogelijk om complexe web applicaties te ontwikkelen. Het ontwikkelen van apps werd ook steeds populairder. Rond 2014 werd Ionic Framework geboren. De ontwikkelingen gaan steeds sneller en naast Javascript, kwam ook TypeScript en React in beeld.

De onderstaande infographic toont wanneer welke programmeertaal op kwam. Sommige gaan al ver terug, maar het heeft voor mij een belangrijke rol gespeeld. Zowel tijdens mijn werk maar ook in mijn privéomgeving. De meerwaarde van de meeste talen is inmiddels goed aangetoond en hebben we nog dagelijks profijt!