Skip to content

Blog

Omni-channel: zonder onderbrekingen je klant geweldig helpen

  • Home
  • Blog
  • Omni-channel: zonder onderbrekingen je klant geweldig helpen

Organisaties die bezig zijn met de digitale transformatie hebben veel uit te zoeken. Zo werkt het bijvoorbeeld niet goed om alleen maar nieuwe, extra digitale kanalen toe te voegen. Ja, de klant heeft dan meer mogelijkheden om met je bedrijf ik contact te komen en diensten af te nemen. Echter, als deze kanalen niet goed geïntegreerd zijn, dan leidt dit vooral tot frustratie.

Waarom de klant niet zit te wachten op multi-channel

Je klant heeft net op je website die audiofiele platenspeler gekocht, maar wordt nog wekenlang overal op Internet achtervolgd door je advertenties met dezelfde platenspeler. Of je klant heeft net via Twitter zijn probleem uitgelegd aan je webcare team, maar als hij vervolgens de klantenservice belt weten ze daar van niks. Daar zit niemand op te wachten. Dit soort frictie is de grootse vijand van de klantbeleving. Een goede klantbeleving kent dit soort drempels niet. Zie ook dit artikel op Emerce.nl.

De klant wil omni-channel

In het bovenstaande zie je al dat multi-channel geen echte oplossing is. Omni-channel is dat wel. Hierbij maakt je dienstverlening niet alleen toegankelijk via verschillende kanalen, maar die kanalen zijn ook daadwerkelijk geïntegreerd. De interactie met de klant veranderd naadloos van kanaal. Er zijn geen drempels meer: als je die mooie platenspeler verkocht hebt, dan toon je die klant advertenties voor nieuwe LP’s, of voor schoonmaaksetjes. Op het moment dat iemand de klantenservice belt, weten ze daar direct wat er besproken is via de webcare. Het wordt een prachtige wereld…

Uitdagingen bij omni-channel service-inrichting

We weten allemaal dat een omni-channel klantbenadering niet gemakkelijk is. Het begint al met het herkennen van de klant: probeer je deze “transparant” te herkennen, of dient hij expliciet te zeggen wie hij is. Op sommige kanalen lukt het eerste – denk aan cookies met inlogcodes op websites, of de telefoonnummerherkenning van je call center systeem. Op andere kanalen kan het alleen het laatste – denk aan een klant die je winkel bezoekt.

Je hebt de eerste hobbel genomen als de klant herkend is. Maar dan kun je zomaar tegen de volgende hobbel aanlopen: weet het kanaal wel wat er op alle andere kanalen is gebeurd? Klinkt makkelijk, maar dat is het in de praktijk niet. Iedereen kent wel situaties waarin zijn organisatie verschillende applicaties gebruikt, en waarbij deze applicaties niet tijdig informatie met elkaar uitwisselen. Zo krijg je de situatie dat een reservering van een klant nog niet bekend is bij de klantenservice, puur omdat zij een andere applicatie gebruiken dan de verkoopwebsite.

En de laatste uitdaging is om te bepalen of je wel alle dienstverlening op alle kanalen gaat ondersteunen, en wat daarbij de volgorde is om ieder kanaal te ontsluiten. Leidend hierin is een combinatie van de voorkeuren van je klant (bv. hoe jonger hoe meer smartphone-fähig), de mogelijkheden en beperkingen van de kanalen en bijbehorende devices (bv. een smartphone heeft iemand altijd bij zich, en het device kent zijn locatie), en waar je de meeste opbrengsten (of besparingen) t.o.v. de minste kosten. Dat klinkt in ieder geval als een duidelijke Enterprise Design uitdaging, waarin je identiteit en imago combineert met experience en architectuur om tot een goed werkend business model te komen. En de uitkomst is situationeel en uniek: sommige organisaties digitaliseren het verkoopkanaal, en doen aftercare en service nog steeds met mensen bij de klantenservice. Andere organisaties beginnen precies andersom. Het ligt helemaal aan de kenmerken van je product of service en hoe het verkocht kan worden, welke aftercare- en service-activiteiten bij je product horen en hoe snel je klanten, partners en medewerkers mee kunnen in de veranderingen.

Vijf kenmerken van goede omni-channel user experience

Volgens Norman Nielsen Group heeft een goede omni-channel user experience 5 kenmerken:

  1. Consistentie over alle kanalen, zodat de klant de organisatie herkent op alle kanalen, weet waar hij zit in het proces, er efficiënt gebruik van kan maken en er op vertrouwt dat het goed komt.
  2. Geoptimaliseerd voor context, zodat een klant wordt geholpen bij de taken die op dat moment het meest relevant zijn, met inachtneming van wat het gebruikte device kan. Dus bijvoorbeeld uitgebreide informatie en rich media op een laptop, en taakgerichte, to-the-point informatie op een smartphone met veel vooraf ingevulde opties en grote actieknoppen.
  3. Naadloze afstemming tussen de verschillende kanalen, zodat een taak afgerond kan worden op een ander kanaal dan waarop hij gestart is. Redenen voor onderbreking zijn bijvoorbeeld dat de klant moet stoppen met een taak, maar hem later wil afronden in een andere situatie, waar een ander device leidend is. Of de taak wordt gestart op een smartphone, maar de klant wil meer overzicht en wil verdergaan op een device met een scherm. Of de klant zit in een customer journey die van nature verschillende momenten, touchpoints en devices kent.
  4. Regie over de customer journey, zodat de klant met berichten en andere prikkels naar  de juiste stap en het juiste kanaal wordt geleid. Bijvoorbeeld een e-mail met een betaallink voor het winkelmandje dat onafgerond is achtergelaten op de website, of een SMS met het nummer van de juiste gate op het moment dat je de luchthaven bereikt.
  5. Samenwerking tussen kanalen, zodat de klant tegelijkertijd een combinatie van kanalen kan gebruiken om zijn doel te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een chatfunctie die gebruikt kan worden terwijl de klant een uitgebreid formulier invult, of dat de call center medewerker al chattend gegevens invult die de klant live in het formulier op haar scherm ziet verschijnen.

Kortom, genoeg inspiratie om een mooie omni-channel service te ontwerpen.