Skip to content

Blog

Platform as a Service, not just ‘nice to have’?

  • Home
  • Blog
  • Platform as a Service, not just ‘nice to have’?

PaaS staat voor Platform as a Service. Hierbij gaat het om platforms die organisaties en teams binnen deze organisaties, faciliteren om software sneller te ontwikkelen, in productie te nemen en de operatie ervan te ondersteunen. Deze platforms worden in veel gevallen aangeboden als (cloud)Service. Platform als een Service dus.

Dit betekent in praktijk dat Software development teams geen zorgen hebben en geen tijd verliezen aan het deployen van software naar test, acceptatie en productie maar ook geen tijd hoeven te verspillen aan het onderhouden van de benodigde infrastructuur. Het platform wordt namelijk beschikbaar gesteld op cloud infrastructuur als Google Cloud, Amazon Web Services (AWS) of Microsoft Azure. Software development teams en Product Owners kunnen zich volledig focussen op het creëren van de beste gebruikerservaring en realiseren van toegevoegde businesswaarde.

In onderstaande afbeelding wordt duidelijk gemaakt welke verantwoordelijkheden bij de leverancier van een PaaS oplossing komen te liggen en waar een team zich dus niet langer druk over hoeft te maken. De verantwoordelijkheid van het team beperkt zich zoals het figuur laat zien, tot de applicaties en de data. Voor dit voorbeeld is gebruik gemaakt van een overzicht van Microsoft Azure.

Why PaaS

figuur 1 – verantwoordelijkheden PaaS oplossingen

Waarom PaaS?

Een deel van het antwoord heb ik eigenlijk al (weg)gegeven in de introductie van deze blog. PaaS oplossingen besparen complexiteit, tijd en dus kosten omdat ze taken als configureren en beheren van infrastructuur (servers) overnemen. Hier horen natuurlijk ook platform voorzieningen bij om software beschikbaar te stellen (deployen) en te houden op test, acceptatie en productieomgevingen. Besparen van tijd betekent tegelijkertijd versnellen van innovatie en dat is wat het interessant maakt voor de business.

Welke voordelen biedt PaaS

Door gebruik te maken van een PaaS oplossing kunnen software development teams zich dus concentreren op het bouwen van software services die business waarde bieden. Dit brengt me tot onderstaand overzicht met de drie belangrijkste redenen om voor PaaS te kiezen.

1. Time to market

Het softwareontwikkel -proces wordt efficiënter omdat developers geen tijd meer hoeven te besteden aan het onderhouden van een omgeving (hardware en software) waarop applicaties (software) worden ontwikkeld. Dit neemt het platform voor haar rekening.

Zo kan de time to market van software verkort worden.

2. Kosten

De opzet kosten voor een nieuw initiatief of project zijn lager omdat geen tijd wordt verloren aan het opzetten van een nieuwe project omgeving. Er kan meteen worden gestart met ontwikkelen.

Daarnaast biedt een PaaS de mogelijkheid om reeds gebouwde (generieke) componenten, opnieuw in te zetten. Denk aan functionaliteit om in te loggen of wachtwoord vergeten procedures.

3. Schaalbaarheid

Piekgebruik van een website of app kan voor veel problemen en kosten zorgen wanneer dit moet draaien in een eigen datacenter. Vooral bij B2C toepassingen kan piekgebruik zorgen voor uitdagingen op het gebied van schaalbaarheid.

Door gebruik te maken van een cloud-gebaseerd platform kun je deze (tijdelijke) behoefte eenvoudig invullen. Het opschalen van ‘compute power’ is voor de grote cloud leveranciers zo goed als oneindig.

What’s next?

Met PaaS komen nieuwe mogelijkheden voor een grotere doelgroep beschikbaar. In eerste instantie is deze technologie ingezet voor grootschalige innovatie en flexibiliteit van bedrijven als Amazon, Google en YouTube. Door deze technologie in de vorm van Open Source software te doneren aan de community van software developers, komt dit ook beschikbaar voor een veel grotere doelgroep en met name voor organisaties van kleinere omvang.

PaaS biedt deze organisaties daarmee vandaag dezelfde mogelijkheden voor het ontwikkelen en leveren van software als de ‘grote jongens’. Ontwikkelaars kunnen zich concentreren op het bouwen van applicaties in plaats van tijd kwijt te zijn aan het (deels) beheren van hardware- en software-infrastructuur. Daarmee helpen PaaS platforms ook kleinere organisaties mee te gaan in de snelheid die de digitale transformatie vraagt.

Waarom je nu moet overstappen?

Je kunt sneller innoveren door digitale oplossingen sneller, vaker en in kleine stappen steeds beter aan te laten sluiten bij klanten en leveranciers. Daarbij borgt de PaaS oplossing dat software beter beveiligd en beschikbaar blijft, ook bij onverwachte piek belasting. Een stevig fundament voor digitale innovaties.

Veel (midmarket) organisaties zoeken naar flexibiliteit, expertise, aanpak en cultuur om versnelling van innovatie te kunnen faciliteren. Uit onderzoek blijkt dat met namen IT afdelingen moeite hebben om aan de veeleisende wensen van zakelijke afnemers en consumenten te voldoen. 64% van de IT-managers geeft aan dat ze niet alle projecten kunnen leveren die gevraagd worden. Tegelijkertijd zal de vraag naar nieuwe projecten de komende tijd verder stijgen (30%).

Een PaaS oplossing is daarmee niet meer gewoon een ‘nice to have’ maar een noodzaak. Voor die organisaties die meer snelheid willen maken en slim mee willen liften op reeds gedane investeringen, kan een strategische keuze voor een IT partner een uitkomst zijn. Een partnership strategie kan met de inzet van een PaaS oplossing, de benodigde versnelling, flexibiliteit en aanpak helpen waar te maken. Daarmee sla je in feite twee vliegen in één klap.

Wil je weten wat een PaaS platform voor jou kan betekenen?

Trivento is IT partner voor midmarket organisaties die willen focussen op de business. Om de toegevoegde waarde naar deze organisaties te blijven verbeteren hebben we afgelopen jaar de mogelijkheden van Amazon AWS en Redhat OpenShift gebundeld tot een kostenefficiënte, schaalbare en veilige PaaS oplossing. Met de toevoeging van onze kennis en ervaring hebben we een aantrekkelijke propositie om organisaties in de vorm van een partnership te helpen in de totale software lifecycle.

Het platform hebben we de naam Apollo gegeven. De meest vereerde God uit de Griekse mythologie. Zijn belangrijkste attributen waren de pijl en de boog. Zijn pijlen misten nooit en hij bestreed er regelmatig de overmoedigen mee.