Skip to content

Blog

Help! Progressive Web App of toch een Native app?

  • Home
  • Blog
  • Help! Progressive Web App of toch een Native app?

Bij AngularConnect 2017, Europa’s grootste Angular conferentie, was de Progressive Web App (PWA) een van de topics dat aangekaart werd. Maar wat is eigenlijk een Progressive Web App? Wat kan ik ermee en wat betekent dit voor Native Apps?

Een nieuwe beleving voor de gebruiker

PWA is een app die progressief, door middel van gebruik, steeds sneller wordt. Mobiele gebruikers kunnen het zelfs op hun homescreen pinnen.

Een PWA is een combinatie van een webapplicatie en een native mobile applicatie.

Met een PWA beleeft de gebruiker de mobile applicaties geheel opnieuw. Een PWA zorgt ervoor dat de gebruiker de applicatie niet meer hoeft te downloaden. Een simpele link zorgt ervoor dat de applicatie al gevonden kan worden. De drempel van downloaden, installeren en updaten wordt door een PWA weggenomen. Een klein nadeel hiervan is dat de applicatie niet te vinden is in de mobile stores. Echter zal een hybride oplossing van een PWA en een native mobile applicatie dit nadeel doen verhelpen.

PWA Voordelen +

Met een PWA kan een grotere doelgroep bereikt worden. Gebruikers die de drempel van downloaden te hoog vinden, kunnen nu namelijk wel bereikt worden. Een silver bullet zal het niet zijn, maar het is de overweging waard als je wilt experimenteren met de customer experience. Hieronder volgen een aantal voordelen en nadelen om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden van een PWA voor de business:

1. Web access

Een PWA is beschikbaar op het web, waardoor iedereen er bij kan. Er speelt ook geen beperking tot de keuze van een device en de gebruiker hoeft alleen de url te weten. Daarbij kunnen naast de mobiel ook pc gebruikers bij de applicatie.

2. Instant loading

Instant access haalt de eerste barrière weg om de gebruikers toegang te geven tot een PWA. De gebruiker hoeft niet meer naar de store om het ten eerste te zoeken, vervolgens te downloaden en als laatst te installeren.

3. Native feeling

Gebruikers kunnen de PWA vastzetten op hun homescreen, wat de gebruikers een gevoel geeft als een native app. Na het vastzetten van de app wordt de urlbalk verborgen zodat het de full native ervaring geeft.

Het is ook mogelijk voor een PWA om push notificaties te geven. Hierdoor kan een gebruiker op de hoogte worden gebracht over nieuwtjes van je applicatie.

4. Update on use

Een PWA update kan plaatsvinden op moment dat het in gebruik is. Er hoeven geen updates te worden gedownload. Bij een wijziging zal de app zelf kijken wat er gewijzigd moet worden.

AdobeStock_113353541-Omgezet-1024x439

PWA Nadelen –

1. Weinig support op IOS

Het is mogelijk om een PWA te maken die op IOS werkt, maar er missen nog een aantal features zoals: Push notifications, device features en offline modus. Hoewel offline modus wel mogelijk is, wordt het echter lastiger om te implementeren.

2. Staat niet op de store

Een PWA is niet te vinden in de store. Hierdoor kan het zijn dat er een aantal gebruikers niet kan worden bereikt. Reviews, features en andere mogelijkheden die de store biedt, valt hierdoor weg.

3. Beperkingen web app

Het blijft een web-app met een aantal beperkingen. Een native app heeft meer features en meer toegankelijkheden. Kijk op deze site wat jouw huidige browser ondersteunt.

Positie PWA in tegenstelling tot native en web

Het verschil tussen de users van web apps en native apps, zijn het aantal unieke gebruikers en terugkerende gebruikers. Waarbij web meer unieke gebruikers heeft en native meer terugkerende gebruikers.

unieke-gebruikers

Door het verschil van unieke en terugkerende gebruikers kan er een overweging gemaakt worden tussen een enkele veel gebruikte features of een applicatie met meerdere features die eenmalig wordt gebruikt.

Tijd-gespendeerd

Native is de ideale kandidaat om een applicatie te bouwen die een enkele veel gebruikte feature bevat. Bijvoorbeeld 9292ov, waarbij je jouw reis plant. De reizigers gebruiken deze applicatie dagelijks om bij het juiste eindpunt te komen.

Daarentegen zou een web app beter geschikt zijn voor een applicatie die meerdere features bevat die maar eenmalig gebruikt worden. Een voorbeeld hiervan is de web app d-reizen.nl. Hier kun je meerdere features gebruiken, zoals vakanties boeken, tickets boeken, auto’s huren, vakantie plekken bekijken, etc.

Positie van de PWA

Waar staat de Progressive Web App eigenlijk? Sinds dat een PWA niet alleen een web app is, maar ook de look en feel heeft van een native app, zou je zeggen dat hij in beide gevallen kan plaatsnemen. Dit is echter niet het geval. Een PWA zit er tussenin.

PWA-positie

Bovenstaande afbeelding geeft een beeld waar een PWA staat. Het is een overlappend blok over web en native.

Een PWA kan gebruikt worden als een web app die beschikbaar is voor mobile om hiervan de gebruikerservaring te verbeteren. Door de native feeling van een PWA levert het de mobile users een betere ervaring. Een PWA kan ook gebruikt worden als een native app, waarbij er voordeel ligt in instant loading, update on use en web access. Voordelen die een native applicatie alleen niet kan bieden.

Maar als je alleen een native applicatie wil maken die niks te maken heeft met  het web, dan is misschien beter is om full native te gaan. Daarnaast is het verstandig om een PWA alleen te gebruiken als een full web app, indien het gewenst wordt om de functionaliteiten van een PWA te gebruiken.

Het is echter ook mogelijk om een hybride, PWA en native, applicatie te bouwen. Hierbij heb je het voordeel van beide werelden. Bij een hybride wordt de  applicatie maar een keer gemaakt, maar op verschillende platformen uitgebracht. Zoals bij Ionic, waar je de applicatie kan uitbrengen op mobile maar ook op het web.