Skip to content

Blog

Business impact met Smart Flowers

  • Home
  • Blog
  • Business impact met Smart Flowers

Tijdens het Smart Industry Summit, gaf Remco Wilting, manager BI & Data Science bij Royal Flora Holland, een inspirerende Ted-talk over wat de impact van platformen, data en IoT op de business van Royal Flora Holland is. Hieronder vind je een samenvatting van zijn verhaal. Maar kijk ook vooral de volledige presentatie terug (link vind je onderaan het artikel) en laat je inspireren!

Over Royal Flora Holland

Royal Flora Holland (RFH) is een coöperatie van kwekers in de sierteelt. Al meer dan 100 jaar verbindt RFH kwekers en kopers. Daarbij wordt vraag en aanbod bij elkaar gebracht. RFH is de grootste marktplaats ter wereld op het gebied van sierteelt. Daarmee is RFH actief in één van Nederlands grootste exportsectoren. RFH zoekt de samenwerking met ketenpartners en werkt samen aan een efficiëntere en duurzamere sector.

Business impact met Smart Industry

Royal Flora Holland zet platformen data, en IoT in om impact te maken met hun business. Dit gebeurt op verschillende niveaus. Sterker nog Remco Wilting, manager BI & Datascience van Royal Flora Holland, stelt dat de verschillende toepassingen en vervolgens de acceptatie daarvan door de gebruikers het geheel ‘smart’ maken. Dit is toe te lichten aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden:

  • Easy rider – besparing in het verdeelproces
  • Fust & furious – vervoeren van fusten 
  • Slimme keten – zicht op de keten: toegevoegde waarde van Smart Industry

Allemaal toepassingen die ervoor zorgen dat Royal Flora Holland impact maakt met Smart Industry initiatieven.

Easy rider – besparing in het verdeelproces 

Door te meten, kun je optimaliseren. Dit meten begint bij de start van de rijdende kar. Vanaf alle kanten wordt geoptimaliseerd, logisch want op het moment van rekenen is nog niet bekend in welke buffer de kar uiteindelijk terecht komt. Een bonnenprinter bij één van de buffers zorgt ervoor dat de juiste route gekozen wordt. De geoptimaliseerde route zorgt ervoor dat de rest koop in een specifiek pad gedaan wordt. Dankzij deze inzichten ontstaan er nieuwe patronen in de routes en neemt de rijtijd af. Kortere routes en besparing van rijtijd betekent automatisch dat er minder wordt overgestoken. Daarmee is de veiligheid toegenomen.

Dankzij de introductie van easy rider is er een totale besparing van 2.9% op het gehele verdeelproces. Een besparing op basis van de theoretische tijden van alle handelingen in het proces.

Fust & furious – fusten met bloemen vervoeren 

In de logistiek van de sierteeltketen wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten verpakkingen. Die zijn belangrijk en zorgen ervoor dat het sierteeltproduct goed en veilig vervoerd wordt. RFH biedt op verschillende locaties in Nederland fusten aan die de juiste verpakkingsmiddelen bevatten. Maar waar een fust uitgegeven wordt, betekent het niet automatisch dat het daar ook weer terugkomt. Daardoor is er op de ene locatie een overschot aan fusten en op de andere locatie een te kort. 

Algoritmes zorgen ervoor dat er suggesties gemaakt worden voor het transport. De transport simulator maakt een forecast op innames en uitgiften. Dit wordt doorgestuurd naar de afdeling transport. In de gekoppelde planning tool wordt in kaart gebracht wat de onbalans is van de logistieke middelen. Omdat er een koppeling is gemaakt met het transport managementsysteem hoeft een gebruiker niets over te typen en ziet hij alles op de juiste plek. Hij kan ingrijpen waar nodig. De onbalans is dankzij fust & furious verminderd. 

Dankzij data grip op kwaliteit in de keten

De slimme keten komt, waarbij de grootste uitdaging ligt in de toepassing en vervolgens de acceptatie door de keten. RFH richt zich met haar dienstverlening op de kwekers en de kopers. Het sierteeltproduct moet overal, op het juist gekozen moment en op de juiste plaats inclusief track & trace worden afgeleverd. Dankzij de rol van data zijn de kosten lager, worden er minder kilometers gereden en is Royal Flora Holland milieuvriendelijker. Daarmee is er grip op kwaliteit in de keten.  

Meer inspirerende voorbeelden en het verhaal van Remco zie je in de webinar. Bekijk het direct gratis en laat je inspireren >>