Skip to content

Blog

Smart Industry in e-commerce: versnel je digitale groei

  • Home
  • Blog
  • Smart Industry in e-commerce: versnel je digitale groei

Smart Industry in e-commerce: wat betekent dat in jouw organisatie? Welke taken digitaliseer je? Hoe verbeter je je resultaat? We zochten het uit samen met onze partner Intershop.

Smart Industry is een begrip dat wereldwijd opduikt in allerlei branches. Er is een wereldwijde verandering gaande en daar krijgt iedereen op één of andere manier mee te maken. Ook steeds meer bedrijven uit diverse branches zien in dat het sturen op basis van IoT data opkomend én blijvend is. Maar wat zijn de eerste stappen die je moet zetten om op gang te komen? Smart Industry initiatieven zijn namelijk in meer branches te implementeren dan enkel de traditionele industrie.

Al het begin is moeilijk.. toch?

Vaak wordt gedacht dat starten met iets nieuws moeilijk is. Dat hoeft niet het geval te zijn. Je kunt namelijk gemakkelijk en klein beginnen door de klantreis goed in kaart te brengen. Als je dit goed doet zie je vanzelf welke partijen er allemaal in jouw volledige keten zitten en hoe je deze kunt bedienen. Als je daar vervolgens ook alle processen en de klant van jouw klant aan toevoegt ben je klaar om impact te maken. Voeg daaraan de data die je verkrijgt uit Big Data en sensoren, maar kijk ook verder. Weersvoorspellingen of verwachte neerslag zijn bijvoorbeeld ook goede bronnen.

Nu de klantreis goed in kaart is gebracht, zie je heel snel waar je de meeste impact kunt maken tegen de laagste kosten. Zo heb je snel eerste bewijzen. Een logisch begin van je Smart Industry proces. Op basis daarvan kun je vervolgens doorgaan. Maak het vooral niet te abstract.

Sensoren, de bron van jouw data

Een reden dat meer bedrijven de meerwaarde van de Smart Industry transitie inzien is dat het steeds goedkoper wordt om aan te haken. Dat komt onder meer door de ontwikkelingen rondom sensoren. Sensoren worden steeds beter betaalbaar, hun data is steeds beter te interpreteren. Enkel data van een sensor zegt echter nog niets. Het is enkel een melding. Alle binnenkomende data moet nog vertaald worden en samenkomen in een dashboard of in een grafiek. Als je dat goed onder controle hebt, kun je proactief meekijken met jouw data en schakelen. Een dataplatform zorgt ervoor dat iedereen in de keten mee kan kijken en inhaakt op de Smart Industry voordelen.

 

Digitaal platform tot succes

De combinatie van alle data sensoren zorgen ervoor dat jij proactief meekijkt en schakelt. Klinkt abstract, het volgende voorbeeld geeft verheldering:

Het begint bij een datasensor in een vrachtwagen. Deze sensor geeft aan wat de temperatuur is en wat het zuurstofgehalte is. Door deze data te combineren met de huidige weersverwachting weet de chauffeur wanneer hij een stop in kan plannen. Een hele verwevenheid. Dit voorbeeld hebben wij uitgewerkt in een POC, wil je daar meer over weten? Lees dan vooral de blogs van Ruud.

Daarom ben je toe aan een dataplatform waar alles bij elkaar komt. Hier zou je ook alerts of acties in kunnen stellen die in werking treden als er bepaalde waardes worden gehaald. Alles dus realtime in één omgeving.

Klein beginnen is prima. Verzin een goede use case waarin je goed in kaart brengt wat er nodig is om waarde toe te voegen aan de keten. Door klein en pragmatisch te beginnen, kun je makkelijk starten en doorgroeien. Je speelt exact in op hetgeen waar je klant op zit te wachten.

Toch merken we dat klanten het moeilijk vinden om te beginnen. Daarom hebben wij als Trivento een aanpak ontwikkeld. Door de meerwaarde in kaart te brengen en te laten zien dat het resultaat oplevert waar de klant op zit te wachten wordt er gegrond bewijs geleverd. In een paar pragmatische stappen komen wij tot de maturity van de klant en vertalen we de ambitie naar concrete plannen. We zoeken het laaghangende fruit, spelen daarop in en gaan aan de gang.

 

 

Samen met Intershop klaar voor de toekomst

Trivento werkt graag samen e-commerce platform leverancier Intershop.  Trivento versterkt daarmee haar digital commerce propositie. Het Intershop e-commerceplatform is cloud gebaseerd en geeft B2B-bedrijven de kracht om hun digitale aanwezigheid te vestigen en uit te breiden, de klantervaring te verbeteren en online verkopen te vergroten. De openheid van platform, de manier van integreren en B2B focus maakt de match tussen Trivento en Intershop een logische!