Skip to content

Blog

Smart Industry transformatie - hier moet je rekening mee houden

  • Home
  • Blog
  • Smart Industry transformatie - hier moet je rekening mee houden

Je bent volop PoC’s aan het testen en enkele hebben de potentie succesvol te worden. Je ontwikkelt prototypes en/of MVP’s en implementeert ze. Je Smart Industry initiatieven zijn klaar om meerwaarde voor je organisatie te leveren. Of het nu gaat om een nieuw producten, diensten of het optimaliseren van je processen. Met de implementatie van nieuwe technieken en technologieën geef je het startschot voor digitale transformatie. Je brengt je organisatie in beweging en start een proces vol nieuwe uitdagingen en ongekende mogelijkheden. Maar waar moet je rekening mee houden en houd je wel genoeg rekening met je medewerkers?

Denk in oplossingen

Smart Industry kent ongekende mogelijkheden. Er is altijd wel iets te bedenken dat het leven van een klant gemakkelijker maakt. Of de processen binnen je organisatie of ecosysteem vereenvoudigt. Als je in oplossingen denkt geeft dat veel meer ruimte om creatief te zijn. Je kunt alvast anticiperen op de toekomst en nieuwe PoC’s testen. Zorg er altijd voor dat je je klanten en je eigen organisatie en ecosysteem kent als je broekzak. Dan kun je beter inschatten wat veranderen betekent voor de organisatieprocessen en voor je mensen. En dat is cruciaal om veranderingen succesvol door te voeren. We gebruiken een IoT voorbeeld om dat te illustreren.

IoT als oplossing

Volgens Wikipedia is het Internet of Things het geheel aan apparaten, die via internetverbindingen met andere apparaten of systemen in contact staan en daarmee gegevens uitwisselen. Voor gebruikers, levert dat gemak op. Waar ter wereld je ook bent, het enige dat je nodig hebt is een goede internetverbinding. Met Ring zie je wie er voor de deur staat. Met Toon® regel je onder andere de temperatuur in huis of laat de lampen alvast branden. Tegenwoordig maken slimme CO2- meters het mogelijk om het binnenklimaat in je huis te optimaliseren. De gemeten data wordt overzichtelijk op een dashboard gepresenteerd. Bij een teveel aan CO2 geeft het dashboard een visueel alarm, zodat je weet wanneer je moet ventileren. De winst voor de gebruiker? Een veilig gevoel, een gezondere leefomgeving en energiebesparing, omdat je enkel hoeft te ventileren waar het nodig is.

Download het ebook: zo maak je business impact met Smart Industry >> <>

IoT als businessmodel

Voor organisaties biedt IoT nog veel meer mogelijkheden en kansen. Het slimmer maken van apparaten en deze met elkaar verbinden is slechts een eerste stap naar digitale transformatie. Daarna wordt het pas echt interessant. Door data te verzamelen, te interpreteren ervan te leren en er ook naar handelen is het mogelijk om meer datagedreven te werken. Een volgende stap in richting digitale transformatie. We pakken het CO2 -voorbeeld er weer bij. Kpn is één van de grootste aanbieders van mobiele netwerken. IoT-toepassingen vragen om een stabiel netwerk. Kpn besloot haar zakelijke klanten optimaal te ondersteunen en ontwikkelde het Things Platform om beter samen te kunnen werken in de keten. In het geval van de CO2-metingen, is de verzamelde data een bron van informatie voor onder andere installateurs en producenten van ventilatie apparatuur. De zakelijke klanten van Kpn kunnen de informatie bijvoorbeeld gebruiken om de ventilatie te automatiseren, onderhoudsprotocollen te ontwikkelen, afspraken te maken of voorraadbeheer van onderdelen erop af te stemmen. Kpn verandert haar eigen dienstverlening én nodigt gelijk haar zakelijke klanten uit om samen te experimenteren met smart industry initiatieven. Dat heeft effect op de hele keten. Werkzaamheden van monteurs, logistiek of receptionistes veranderen of verdwijnen, businessmodellen gaan op de schop. Dit voorbeeld heeft misschien niet direct een enorme impact. Het geeft wel aan dat een kleine verandering een domino effect in gang zet dat moeilijk te stoppen is. 

Sta open voor vernieuwing, experimenteer, test en onderschat nooit de impact die verandering voor je medewerkers heeft. 

Cultuur van verandering creëren 

Serieus veranderen heeft gevolgen voor de processen binnen je organisatie. Het testen van een enkele PoC zet je organisatie nog niet direct op zijn kop en kan nog geïnterpreteerd worden als een feestje van IT. Maar als je echt gaat voor digitale transformatie, moet je zorgen voor draagvlak binnen de hele organisatie. Om je kernprocessen te kunnen herijken, is het belangrijk je kernprocessen goed in beeld te hebben. Ook is het nodig dat er binnen de gehele organisatie bereidheid is om te investeren in de transformatie. Dat kost tijd, geld en vraagt om een verandering in mindset en cultuur. Onderzoek of er nieuwe businessmodellen mogelijk zijn. Probeer ‘los’ te komen van de bestaande legacy, als je aan een toekomst wilt bouwen waarin Smart Industry een grote rol speelt. Creëer ruimte om  PoC’s uit te voeren, durf te falen, leer ervan en heb geduld. De beste ideeën vertalen zich misschien niet altijd direct in financiële winst. Het kostte Elon Musk ook meer dan 15 jaar voordat Tesla in de zwarte cijfers belandde.

Betrek je medewerkers

Voor de meeste traditionele organisaties vormen de medewerkers een belangrijk onderdeel van het kapitaal. Het succes van de transformatie valt of staat bij hun betrokkenheid. Ze vormen je belangrijkste informatiebron om überhaupt optimaliseringsslagen te kunnen maken. Zorg er daarom altijd voor dat je medewerkers al in een vroeg stadium op de hoogte zijn van de plannen en betrek ze waar mogelijk. Vraag om input, zorg ervoor dat ze het belang ervan inzien en communiceer duidelijk over voortgang en het toekomstperspectief. Focus daarbij niet teveel op de cijfers, maar ook op de sociale kant. Realiseer je dat slimmer werken voor veel medewerkers betekent dat ze anders moeten gaan werken of misschien helemaal geen werk meer hebben. Voor een succesvolle transformatie heb je begrip en draagvlak van je medewerkers nodig. 

Een goed startpunt hiervoor is onze Google Design Sprint. Binnen één week helpen wij jou en jouw team om grote uitdagingen op te lossen, nieuwe producten te ontwikkelen, bestaande producten uit te breiden of vastgelopen projecten weer aan de gang te krijgen. Van idee naar een gevalideerde oplossing in een proces van 5 stappen.

Smart Industry transformatie raakt de hele organisatie 

Het is duidelijk dat een Smart Industry transformatie of digitale transformatie invloed heeft op de hele organisatie. Het is een proces waar je samen ingaat en waarbij externe hulp vaak meestal welkom is. Wij zijn goed in techniek en helpen IoT toepassingen te integreren en nieuwe technologieën te implementeren. Wij kunnen onder andere helpen bij het:

  • Digitaliseren van diensten.
  • Opzetten van PoC’s.
  • Analyseren van kernprocessen, datastromen en het applicatielandschap.  
  • Domeinanalyse
  • Slim integreren van nieuwe technologieën en internettoepassingen in bestaande omgeving. 
  • Realisatie van nieuwe applicaties 

In ons ecosysteem werken we samen met organisaties die sterk zijn in de meer persoonlijke kant van transformatie. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. Een oriëntatiegesprek over je mogelijkheden is geheel vrijblijvend. En we laten je graag kennismaken met onze partners.