Skip to content

Blog

Smart Industry - wat bedoelen we daarmee?

 • Home
 • Blog
 • Smart Industry - wat bedoelen we daarmee?

In bijna alle bedrijfstakken wordt er dagelijks gesproken over het smart, slimmer maken van de bedrijfsvoering en de kernprocessen. Maar wat is Smart Industry eigenlijk en wat betekent het voor organisaties? Is het een hype die wel weer overwaait of een trend waar we niet meer omheen kunnen? In dit blog geven we onze visie op Smart Industry. En om je maar gelijk met de neus op de feiten te drukken… als organisatie is het slim om je te verdiepen in de kansen en mogelijkheden van Smart Industry.

De vierde industriële revolutie

Smart Industry wordt ook wel de vierde industriële revolutie genoemd of economie 4.0. De 1e, 2e en 3e industriële revolutie werden ontketend door respectievelijk de uitvinding van de stoommachine, de verschuiving van kleinschalige ambacht naar fabrieken en de komst van het internet. Nu tijdens de 4e industriële revolutie brengen slimme IoT toepassingen, de introductie van nieuwe technologieën en duurzaamheid een onomkeerbare verandering op gang. De digitale en fysieke wereld versmelten steeds meer. Sneller en met meer impact dan door velen gedacht werd.  

Snel de diepte in? Download hier ons ebook over Smart Industry >>

Smart Industry raakt iedereen

Nieuwe mogelijkheden brengen beweging in het veld. Denk aan een voetbaltrainer die besluit om de opstelling te veranderen. Dit levert even een verwarring op bij de overige spelers in het veld. Er wordt een beroep gedaan op de creativiteit en het probleemoplossend vermogen om op een andere manier het doel, een doelpunt scoren, te behalen. In de maatschappij is dat eigenlijk net zo. De introductie van nieuwe internettoepassingen en technologieën heeft een enorme impact op economisch, politiek en sociaal maatschappelijk niveau.

Nieuwe mogelijkheden creëren ook nieuwe wensen. Als organisatie, commercieel of dienstverlenend, kun je daar maar beter goed op voorbereid zijn. Bijvoorbeeld door je organisatiemodel daarop in te richten en ervoor te zorgen dat je makkelijk mee kunt bewegen in deze snel veranderende wereld. Het speelveld waarin jij je begeeft heeft invloed op de dienstverlening en producten. Jij bepaalt je eigen succes!

E-ontwikkeling niet meer weg te denken

Slimme technologische oplossingen vinden hun weg in de hele maatschappij. Dat blijkt wel uit de toevoeging ‘e-’ aan traditionele termen. E-business, e-educatie, e-health, e-security, e-energie en zelfs e-government zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Ze duiden een duidelijk beweging in de digitale ontwikkeling. Op al deze gebieden zorgen de inzet van slimme technologieën en internettoepassingen voor verandering in dienstverlening en producten.

Kernprocessen: effectiever inrichten

Of het nu gaat om E-learning, online shoppen, zelf online een verzekering afsluiten, het krijgen van een consult van de e-dokter of op afstand de apparaten in je huis bedienen. Het koppelen van slimme apparaten aan het internet, het Internet of Things, robotisering, machine learning, deep learning, data-analyse of cloud computing maken het mogelijk voor organisaties om kernprocessen effectiever en efficiënter in te richten.

Download het ebook: zo maak je business impact met Smart Industry >> <>

 

Go with the flow. Verken je mogelijkheden

Veel sectoren hebben de impact van de 4e Industriële Revolutie onderschat. Door een veranderend aanbod, verandert ook de vraag van de consument en dat heeft veel impact. Verken op z’n minst de mogelijkheden en wees disruptors in de markt een stapje voor. Check of je businessmodel flexibel en schaalbaar genoeg is om makkelijk mee te kunnen bewegen met veranderingen in de markt. En kijk waar je verbeteringen in efficiency, effectiviteit en kwaliteit door kunt voeren.  

Wanneer is je organisatie Smart? 

Smart Industry. Die term heb je inmiddels al vaak voorbij zien komen of gehoord. Maar wanneer ben je nu echt Smart? Haak je aan of blijf je achter. Je mag jouw organisatie wat mij betreft Smart noemen als het minimaal het volgende bevat:

 • Communicatie tussen verschillende machines, apparaten, mensen en sensoren. Ze werken zonder beperkingen samen.
 • Bij het nemen van beslissingen wordt de eindverantwoordelijke ondersteunt door het systeem. 
 • Machines zorgen ervoor dat problemen worden opgelost en bieden uitkomst met taken die te moeilijk of te onveilig zijn voor mensen. 
 • De sensor data zorgt ervoor dat alle informatie in de juiste context geplaatst wordt. Dit gebeurt vaak door middel van een virtuele kopie van de fysieke wereld. 
 • Zelf eenvoudige beslissingen nemen en zo autonoom mogelijk te worden, allemaal dankzij gedecentraliseerde besluitvorming. 

Smart Industry: in de praktijk

In de businessmodellen van de toekomst spelen internettoepassingen en nieuwe technologie een grote rol. Kernprocessen zijn, al dan niet deels, digitaal te transformeren. Zoals bijvoorbeeld:

 • Het beschikbaar en inzichtelijk maken van IoT data.
 • Dienstverlening te digitaliseren door selfservice of chatbots te introduceren. 
 • Meer datagedreven te gaan werken. 
 • Domeinanalyse toe te passen op applicatielandschap en beschikbare data.

Smart Industry: de mogelijkheden

Verdiep je dus in de kansen en mogelijkheden die Smart Industry biedt. Smart Industry is een manier om als organisatie flexibeler te kunnen reageren op veranderingen en hierdoor voorop te lopen in jouw industrie. Bij Trivento zijn we ervan overtuigd dat praktisch iedere organisatie over potentieel beschikt om slimmer te worden.

Een goede eerste stap is onze Google Design Sprint sessies. Binnen één week helpen wij je grote uitdagingen op te lossen, nieuwe producten te ontwikkelen, bestaande producten uit te breiden of vastgelopen projecten weer aan de gang te krijgen. In een proces van 5 stappen gaan we van een idee naar een gevalideerde oplossing.