Skip to content

Blog

Trivento's Smart Industry Proof of Concept; the making of part I

 • Home
 • Blog
 • Trivento's Smart Industry Proof of Concept; the making of part I

Als Trivento zijn we altijd op zoek naar nieuwe mogelijke markten. We hebben voor heel wat klanten slimme maatwerk oplossingen gerealiseerd, voor kernprocessen waar geen standaard software voor is. Daar zijn weinig klanten bij uit de industrie. Smart Industry zou dat kunnen veranderen. Kenmerk van Smart Industry is vooral dat de fysieke wereld wordt gedigitaliseerd en de digitale wereld vertaald wordt naar de fysieke wereld. Dit gebeurt door onder andere sensoren. De fysieke wereld wordt gemodelleerd als informatie. Met informatie weten we wel raad.

Rol van Trivento

Trivento houdt zich niet bezig met hardware, dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom we Smart Industry tot nu toe links hebben laten liggen. Daartegen over staat dat er collega’s betrokken zijn  bij het IoT platform van KPN. Daar hebben we gesprekken mee gevoerd om beter te begrijpen wat er speelt.

Zelf hamburgers maken? Probeer deze Spiff burgers! | Paolo's Foodblog

Dit was mede de input voor het het "hamburger model":

1. De bodem: het verzamelen en beschikbaar stellen van (IoT) data;
2. De hamburger: het integreren van, reageren op,  visualiseren, en verwerkbaar maken voor data science van die data;
3. Het top broodje: het interpreteren van die data en daar conclusies aan verbinden.

De rol van Trivento ligt op deeldomein nr 2; voor beide andere domeinen schakelen wij partners in:

 • voor het verzamelen en beschikbaar stellen van de IoT data zijn al standaard oplossingen beschikbaar, en partneren we met KPN, AWS, etc.
 • voor het interpreteren van de data, en er conclusies aan verbinden, hebben we momenteel onvoldoende domeinkennis en partneren we met business partijen die deze kennis wel hebben.

Daarmee is Smart Industry vanuit Trivento perspectief de optelsom van de kennisgebieden IoT, Streaming data, Visualisatie, Machine Learning en Data Science. Het zijn technologieën waar we kennis van in huis hebben. Hiermee is  Smart Industry ineens een domein waar we veel van onze kennis kunnen integreren. Het biedt samenhang.

Architectuurplaat - Smart Industry

Cruciaal is de snelheid waarmee we, vooral helemaal in het begin, businesswaarde voor een klant toevoegen. Daarvoor is een standaard stack van bouwblokken nodig waarmee we snel die businesswaarde kunnen leveren om de klant te overtuigen.

Om te inventariseren welke onderdelen aan de orde zijn hebben we een architectuurplaat gemaakt. Niet revolutionair, wel heel handig als discussiestuk en passend binnen onze filosofie. 

Wanneer visualiseer je op de Front End (5) en wanneer gebruik je rapportage tools (7)? Wat zijn de geschikte tools voor het distribueren van events (3), hier nu Kafka? Waarom niet ActiveMQ? Wat gebruiken we als data lake (6)? Discussies die je nu kunt voeren, op basis van kennis van de projecten die we al hebben gedaan. En als je een concrete klantcase krijgt heb je de verschillende argumenten al langs zien komen waardoor je op dat moment sneller kunt schakelen.

Proof of Concept

Maar hoe kunnen we hier mee spelen en ervaring in op doen? Tijdens een brainstormsessie is de PoC bedacht. Aan de ene kant iets waarin zoveel mogelijk van de bovenstaande componenten aan de orde komen, waar we nog meer ervaring op kunnen doen met het hele landschap. En tegelijkertijd iets visueels, iets wat aanspreekt en waarmee je ook aantoont dat Trivento het hele landschap overziet.  Een showcase dus.

Het idee waarmee we zijn geëindigd: we laten vrachtwagens rondrijden in Nederland en meten de condities in de vrachtwagen:

 • Dit vervoer kan van alles zijn; veevervoer, paarden, bloemen, bloed of organen;
 • We mengen fake data met een stroom echte data;
 • We maken dashboards waarop de vrachtwagens real time te volgen zijn;
 • We gaan op zoek naar trends om data analyses uit te voeren en met Machine Learning te experimenteren.

Het probleem bij zo'n PoC zijn de strijdige eisen:

 • Het moet behapbaar blijven, want het gaat om het leren en niet om het werkende eindproduct;
 • Het moet de echte (voor ons nieuwe) uitdagingen bevatten, want wederom, het gaat om het leren;
 • En tegelijkertijd: het moet voldoende realiteitszin hebben om domeinexperts niet te hinderen; domein fouten kunnen ertoe leiden dat de fouten zozeer verblinden dat de achterliggende waarde wegvalt ...

To be continued.. 

In een volgende blog ga ik verder in op de realisatie van de PoC. Zo deel ik de eerste bevindingen, de uitdagingen en de oplossingen die we hebben gekozen.