Skip to content

Blog

Wat digitale architecten kunnen leren van industrieel ontwerpers

  • Home
  • Blog
  • Wat digitale architecten kunnen leren van industrieel ontwerpers

Sinds een paar weken volg ik een online Design cursus van de TU Delft op EdX.org. Deze cursus is gebaseerd op de Delft Design Guide en de methode van industrieel ontwerp die op deze universiteit wordt onderwezen. Erg interessant en leerzaam. Deels herkenning voor mij als digitale architect, want ook bij industrieel ontwerp werken ze vanuit een set van requirements. Deels zie ik ook bevestiging van het belang van activiteiten die bij ontwerpen voor de digitale wereld (nog) niet zo gebruikelijk zijn. Zoals dat een productontwerp alleen maar goed kan zijn als je de context van gebruik kent, en je er voor zorgt dat je product gemakkelijk in die context te gebruiken is. Het belang van een goed uitgewerkte en doorleefde customer journey wordt maar weer eens aangetoond.

Daarnaast ben ik ook onder de indruk van de breedte van requirements die wordt nagestreefd. In de Delftse methode worden de eisen afgeleid uit een procesboom die de hele levenscyclus omvat van productie, via distributie en gebruik, tot recycling van het product. Daar hoef je bij de gemiddelde website, app of informatiesysteem niet mee aan te komen. Toch is dat uitermate belangrijk. Zo riep een ex-collega van mijn vorige werkgever al jaren geleden dat een architectuurontwerp afhankelijkheden heeft met de ontwikkelstraat waarin die architectuur gerealiseerd moet worden. Je kunt niet zo maar een willekeurig ontwerp door een willekeurig ontwerpteam met willekeurige ontwikkeltools laten maken. In het ontwerp zul je rekening moeten houden met het beschikbare team en de beschikbare tools. Of je moet team en tools inrichten op basis van het architectuurontwerp. Er is een keiharde afhankelijkheid, zoals ook eind november door Philip Kruchten besproken op het Landelijk Architectuur Congres 2014.

Daarnaast zullen we ook steeds bewuster rekening moeten houden met het uitfaseren van de systemen die we maken. Door steeds snellere innovatie verouderen websites, apps en andere informatiesystemen waar je bij staat. Waar vroeger het uit productie nemen van zo’n systeem een project op zich was, wordt het nu meer en meer onderdeel van het normale beheerproces. Dus zorg dat het systeem ontworpen is om eenvoudig uit productie genomen te worden. Je zult niet de eerste zijn die al zijn duur verzamelde bedrijfsdata ongewild in de cloud moeten achterlaten wanneer het contract met de cloudleverancier is opgezegd.