Skip to content

Blog

Wat is het verschil tussen Digitale Transformatie en Smart Industry?

  • Home
  • Blog
  • Wat is het verschil tussen Digitale Transformatie en Smart Industry?

Smart Industry, ook wel de 4e Industriële Revolutie genoemd, is een onderdeel van de Digitale Transformatie. Maar wat is het verschil? Kan het een zonder het ander? Om hier verder op in te gaan is het goed om te weten welke rol de 4e Industriële Revolutie speelt en hoe zich dat verhoudt ten opzichte van de 3e. 

Verschil tussen de 3e en 4e Industriële Revolutie

De belangrijkste vernieuwing van de 4e Industriële Revolutie, Industrie 4.0, is het samenkomen van de fysieke met de digitale wereld. Dat klinkt ingewikkeld maar waar in de 3e Industriële Revolutie het vooral administratieve/informatie processen waren die geautomatiseerd werden, zorgt de 4e Revolutie ervoor dat de grens tussen digitaal en fysiek vervaagt. Het komt er op neer dat de fysieke wereld wordt gedigitaliseerd (door bijvoorbeeld IoT devices en virtualisatie van computers). De digitale wereld wordt daarentegen fysiek (3-d printen en het aansturen van robots in het algemeen).

Snel de diepte in? Download hier ons ebook over Smart Industry >>

Welke kansen biedt Smart Industry?

Vanuit business perspectief biedt Smart Industry kansen in efficiëntie (hetzelfde product/dienst goedkoper kunnen produceren) en effectiviteit (een beter product kunnen maken). 

Efficiëntie: Smart beheer van gebouwen

Integraal gebouwenbeheer via data platformen is de toekomst. Binnen
een gebouw is een heel ecosysteem van samenwerkingspartners
actief om een optimale omgeving te creëren. Dat wil zeggen dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen onderdeel uit de keten. Van schoonmaak tot logistiek, onderhoud, catering of de klantenservice.

Door processen te analyseren en ze effectiever en efficiënter te in te richten valt winst te behalen. Die winst behaal je in kosten, levensduur en de tevredenheid van gebruikers en medewerkers. De key is data  genereren uit IoT toepassingen.

Effectiviteit: de Smart Industry PoC van Trivento

In de Smart Industry POC van Trivento wordt het dierenwelzijn tijdens het vervoer nauwkeurig  gemonitord. Hierdoor wordt maatschappelijk relevant meerwaarde gecreëerd die tot voor kort nog niet mogelijk was.

De belangrijkste reden voor de 4de Industriële Revolutie zijn volgens mij de mogelijkheid van low cost en low power data netwerken (bijvoorbeeld LoRa) en de daling in de prijs van onder andere sensoren, actuatoren, robots en 3d-printers.

 

Download het ebook: zo maak je business impact met Smart Industry >> <>

De technologieën van Smart Industry

Bij Smart Industry of Industrie 4.0 behoren de volgende technologieën: 3D-printen, Blockchain, Robotica, Kunstmatige intelligentie (KI, of AI) en Machine Learning. Hierbij wordt vaak in een adem de cloud, Internet of things (IoT)of Big Data genoemd. Daarbij zijn AI en Big Data eigenlijk meer facilitators dan een echte technologie. Dit betekent uiteraard niet dat ze minder waardevol zijn.

Is de 4e Industriële Revolutie enkel voor Industrie?

De Industrie 4.0 wordt sterk aan de industrie gekoppeld. Dat is, als je het mij vraagt, onterecht. Je ziet het in bijvoorbeeld China ook gebeuren. Straten worden volgehangen met camera's die beschikken over geavanceerde gezichtsherkenning. De bevolking wordt hierdoor permanent gevolgd. Wat mij betreft een grote keerzijde van deze ontwikkeling. 

4e Industriële Revolutie: huis vol mogelijkheden

Een belangrijk kenmerk van de huidige fase van de 4e Industriële Revolutie is dat we niet goed overzien wat er mogelijk is. Het draait allemaal om je eigen fantasie, daarmee is dat dus ook gelijk de belangrijkste beperking. Het begint straks met het kopen van een nieuwbouwhuis, uiteraard volledig online. Het ontwerp maak ik zelf, op mijn eigen laptop. Als ik tevreden ben, plaats ik mijn bod. De 3d-printer draait volle toeren en print de juiste materialen. Het wordt gebouwd en ingericht door robots. Precies zoals ik het voor ogen had. De ideale toekomst? Ach, waarom ook niet.