Skip to content

Blog

Zo worden je Smart Industry PoC’s succesvol

  • Home
  • Blog
  • Zo worden je Smart Industry PoC’s succesvol

Bijna iedereen weet dat innoveren nodig is om ‘bij te blijven’ in een snel veranderende wereld. Velen hebben zich verdiept in Smart Industry, de opmars van technologie en de mogelijkheden die dat biedt om kernprocessen in organisaties te verbeteren. Ideeën genoeg, soms zelfs al als haalbaar gevalideerd met een Proof of Concept (PoC). Hoe komt het toch dat veel PoC’s in de prullenbak belanden? Maar belangrijker nog: hoe voorkom je dit en zorg je ervoor dat je PoC succesvol wordt?

Het belang van een goede PoC

Voordat we je vertellen hoe je PoC succesvol wordt, nemen we je mee in ons beeld van een PoC. Een PoC is een uitstekend instrument om te toetsen of een idee, theorie of de invoering van een nieuwe technologie of functionaliteit in de praktijk haalbaar is. Wij vinden het voor organisaties essentieel om aannames te testen en te toetsen.

Zeker als het gaat om Smart Industry initiatieven. Technologische ontwikkeling raakt vaak meerdere kernprocessen binnen organisaties. Processen moeten meer op elkaar afgestemd worden. Dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld producten, diensten, de manier van werken en communicatie binnen ketens. Door te testen en te simuleren kan een beter besluit genomen worden of de PoC gaat bijdragen aan de organisatiedoelen. Onze tips...

Stel duidelijke doelen

Vraag je goed af wat je met je PoC wilt bereiken, wat het doel is en het budget dat je ervoor uit wilt trekken. Zorg ervoor dat het doel van je PoC altijd SMART is.

Test je PoC

Test je PoC als je wilt dat het echt kans van slagen heeft. Door te testen weet je of een idee echt levensvatbaar is en doet wat je ervan verwacht. Verifieer nieuwe producten of diensten bij je doelgroep of toets ze aan de kernprocessen in de organisatie. Simuleer de werking of maak een MVP. Door duidelijk doelen te stellen en kaders en ijkmomenten voor besluitvorming vast te stellen, heb je van te voren al bepaald wanneer je PoC geslaagd is. Houd de testperiode beperkt en overzichtelijk. Dat houdt je scherp.  

Gelijk de diepte in? Download ons ebook over Smart Industry>>

 

Creëer draagvlak en communiceer

Innovatie zorgt voor veranderingen en veranderingen roepen soms weerstand op.  Bijvoorbeeld van medewerkers die vrezen voor hun baan of zich gecontroleerd voelen, omdat ze ‘opeens’ allerlei gegevens moeten invoeren. Communiceer daarom altijd duidelijk waarom er PoC’s gedaan worden, hoe men bij kan dragen aan het succes en wat het toekomstperspectief is als een PoC slaagt. Transparante communicatie draagt bij aan het creëren van draagvlak en zorgt ervoor dat een PoC meer kans van slagen heeft. 

Bijvoorbeeld: Verpleegkundigen voeren elke dag gegevens in over de behandeling van patiënten. Dat wordt ervaren als een extra last. Een aanname is dat de invoering van een nieuwe technologie helpt de administratieve last te verlichten. Betrek verpleegkundigen en vraag om de aanname te testen. Dat kost ze nu misschien wat extra tijd en energie. Als het perspectief is dat hij of zij straks meer tijd aan de patiënten kan besteden, levert dat alleen maar voordeel op.

Maak innovatie een onderdeel van je organisatie 

Laat als MT zien dat technologische innovatie belangrijk is voor de hele organisatie. En dat het niet alleen het feestje van de IT afdeling is. Sommige organisaties stellen een klein dedicated team aan, met als hoofdtaak continue te onderzoeken of ideeën haalbaar zijn. Een sterk signaal naar de stakeholders en medewerkers om te laten zien dat er focus op innovatie is. Het team toets ideeën aan de doelgroep en vertaalt haalbare ideeën in prototypes, draait pilots, ontwikkelt MVP’s en implementeert deze in de kernprocessen van de organisatie. De digitale transformatie van diensten is daar een mooi voorbeeld van. Zo wordt er gewerkt aan innovatie, zonder dat het ten koste gaat van de dagelijkse business. Op een organische en duurzame manier.

Download het ebook: zo maak je business impact met Smart Industry >> <>

Wees absoluut geen PoC hopper

Ideeën bedenken geeft energie. Binnen een organisatie is er altijd wel een reden te bedenken om een idee niet te implementeren. Laat je niet weerhouden door de ‘maren’ als: 

  • De datastructuur is niet helder. 
  • De kosten zijn te hoog. 
  • De bestaande business moet doorgaan. 
  • Het ‘gedoe’ dat het oplevert om het applicatielandschap aan te passen.
  • De concurrentie is ons net een stapje voor.
  • "We doen het altijd al zo".

Voor iedere uitdaging is een oplossing. Laat je niet weerhouden om actie te ondernemen. Voordat je het weet hop je van PoC naar PoC. Het kost je je innovatiebudget, het vreet aan de motivatie van je medewerkers en je komt geen stap vooruit. Daar wordt niemand blij van. Wil je op een duurzame manier succesvol veranderingen doorvoeren? Geloof in je ideeën, maak je doelen SMART.

Pak door en zorg voor een positieve mindset

Is een PoC succesvol? Pak door en ontwikkel een prototype of MVP als je dat nog niet gedaan hebt. Houd voor ogen dat de verandering bijdraagt aan bijvoorbeeld het invoeren van een nieuwe technologie een positieve invloed heeft op de organisatie als geheel. Zorg voor een positieve mindset en een win-win-situatie. Ook als kernprocessen echt onder druk komen te staan of er weerstand ervaren wordt, zijn er oplossingen. Laat medewerkers ontdekken waar hun kwaliteiten zitten en help ze die te ontwikkelen. Kijk samen naar mogelijkheden of zorg voor een omscholingstraject. 

Voorbeeld: In de magazijnen van organisaties als Wehkamp of Picnic worden het proces van orderpicken, de logistiek, steeds verder gerobotiseerd. Er verdwijnen banen. Maar als op het kernproces klant communicatie sterker ingezet wordt, kunnen bestaande medewerkers helpen de klantbeleving te vergroten.

De sleutel tot succes

Met de tips die we je gaven heb je de sleutel tot succes in handen. Je PoC’s zijn overzichtelijk en op basis van de testresultaten ben je in staat de juiste besluiten te nemen. Slimmer gaan werken stelt iedere organisatie voor uitdagingen. Voor een aantal van die uitdagingen hebben we mogelijke oplossingen in een handig overzicht gezet. Als je liever persoonlijk contact hebt, kan dat natuurlijk ook. We helpen je graag met digitale transformatie. 

In korte tijd tot resultaten komen, daar houden we van bij Trivento.  Binnen één week helpen wij jou om grote uitdagingen op te lossen, nieuwe producten te ontwikkelen, bestaande producten uit te breiden of vastgelopen projecten weer aan de gang te krijgen. Van idee naar een gevalideerde oplossing in een proces van 5 stappen.