Business Case Wehkamp

Wehkamp

eCommerce platform gebaseerd op microservices architectuur

Achtergrond

Met een 100% online strategie is men altijd op zoek naar software oplossingen die Wehkamp onderscheidend en klantvriendelijk maken. Digitale Customer Experience noemen we dat.

Dit betekent altijd beschikbaar, altijd snel, altijd het juiste aanbod op de juiste manier aan verschillende klanten kunnen doen. Om dit te kunnen bereiken heeft Wehkamp besloten een nieuw eCommerce platform te ontwikkelen waarbij al deze aspecten gerealiseerd worden. Hierbij is het belangrijk dat de bestaande Wehkamp site blijft draaien en onderdelen stap voor stap vervangen worden door componenten van het nieuwe platform.


Uitdaging

Wehkamp wilde voor dit platform een state of the art, klantvriendelijke, snelle, schaalbare software oplossing met een maximale beschikbaarheid, die gemaakt is voor het verwerken van streaming data op basis waarvan realtime recommendations gedaan kunnen worden. Bestaande oplossingen en paradigma’s voor de ontwikkeling van software kunnen de genoemde wensen onvoldoende vervullen. Deze requirements vereisen nieuwe generatie, gedistribueerde software oplossingen op een cloud infrastructruur.


Oplossing

Om aan deze wensen te kunnen voldoen is er gekozen om componenten in te zetten van het Reactive Platform van Lightbend (Akka, Scala). Dit platform is gebaseerd op een zogenaamde Microservices architectuur.

Met het Lightbend platform (Akka, Scala) als onderdeel voor de oplossing kan technisch gegarandeerd worden dat de webwinkel altijd optimaal blijft werken, ook wanneer de toestroom van bezoekers naar de webwinkel enorm is (bijvoorbeeld bij grootschalige marketing campagnes).

gerhard

Gerhard van der Bijl Manager Full Stack Development and Online Technologies

De combinatie van verregaande technische kennis en Agile werkwijze hebben tot een toekomstbestendig fundament geleid waarmee we ook de komende jaren voorop blijven lopen.

gerhard

Realisatie

Het nieuwe platform is in tweewekelijkse iteraties (sprints) gerealiseerd. Zodra functionaliteit of features gereed en getest zijn, worden deze live gezet.

Met deze aanpak kan doorlopend nieuwe functionaliteit in gebruik genomen worden en kan Wehkamp zeer snel inspringen op nieuwe behoeftes van de klant. Zelfs in drukke periode is het mogelijk om meerdere malen per dag nieuwe functionaliteit in productie gezet, zonder dat een klant daar hinder van ondervind!

Het Reactive Platform van Lightbend is uitermate geschikt voor grote veranderingen in systeembelasting (op- en terugschalen op basis van aantallen bezoekers op de website). Daarmee kan optimaal en efficient gebruik worden gemaakt van de Amazon Cloud Infrastructuur (AWS). Een microservices architectuur en een reactive software stack worden gekenmerkt door een eigenschap als foutbesteding. Deze combinatie zorgt ervoor dat cruciale onderdelen van de webwinkel altijd beschikbaar zijn en altijd de gewenste performance bieden. De consument kan op deze manier altijd blijven winkelen en de producten worden op tijd geleverd.


Voordelen

Binnen een half jaar na de start van het project is het eerste resultaat live gegaan, een geheel vernieuwd winkelmand component, geïntegreerd in de bestaande site www.wehkamp.nl

Wehkamp heeft een Lean start-up aanpak gebruikt waarbij als eerste de meest essentiële delen van de webwinkel zijn ontwikkeld en in productie genomen. Door gebruik te maken van de nieuwste responsive webtechnologieën kan de consument via diverse devices (waaronder smartphone en tablet) gemakkelijk een bestelling doen. 

Door de Agile aanpak te combineren met Devops teams, is Wehkamp in staat om zeer flexibel nieuwe functionaliteit naar productie te brengen. Ondersteund door een Continuous Deployment pipeline kan nieuwe functionaliteit meerdere malen per dag in gebruik genomen worden, zodat Wehkamp op elk moment kan inspringen op de behoeftes van de markt. Waarbij maximale beschikbaarheid van de webwinkel gewaarborgd blijft.

Gesprek aanvragen?

Juul Beekers, Adviseur Digitale Platformen, geeft je graag meer informatie over deze case.