Skip to content

Business Case DICTU

Hoofd in de wolken

Hoe DICTU vijfmaal sneller releast door gebruik te maken van cloud technologie.

 

DICTU

Over DICTU

Dictu logo

De Dienst ICT Uitvoering (DICTU), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, is één van de grotere ICT-dienstverleners binnen de Rijksoverheid. DICTU ontwikkelt en beheert systemen en applicaties. Een belangrijke taak daarbij is het beheer van de datacenters, voor ruim 14.000 ambtenaren.

DICTU ondersteunt de primaire processen van onder andere het Agentschap Telecom en de Raad voor Strafrechtstoepassing en de Jeugdbescherming. Ook onderdelen van andere ministeries behoren tot de opdrachtgevers van DICTU. Denk aan de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Trivento70 tot 5Mb

Wat relaties over ons zeggen

Projectmanager Cloud Services - DICTU

"Onze Saas-oplossing zorgt voor een hogere productiviteit en schaalbaarheid in ons operationele proces. We kunnen een hoger niveau van dienstverlening bieden en dragen zichtbaar bij aan onze digitale ambities." 

 

Uitdaging

De doelen die DICTU met het nieuwe platform Rijkszaak wil bereiken:

 

 • Snellere releases
 • OpenShift in meerdere datacenters
 • Restore tijd versnellen
 • Standaardisatie
 • Workflows bepalen en inrichten
 • Processen automatiseren

Binnen de DICTU heeft Trivento gewerkt aan het project Rijkszaak. Op het platform zaakgericht werken staat het werkproces centraal. Dit proces wordt elke keer uitgevoerd in min of meer dezelfde volgorde. Het voordeel van Rijkszaak is dat alle informatie over de behandeling van een zaak gekoppeld is en voor alle betrokkenen toegankelijk. De gebruiker bepaalt zelf wie toegang heeft en tot welke informatie.

Kwaliteit, betrouwbaarheid, continuïteit en veiligheid zijn van groot belang. Daarbij is informatiebeveiliging een topprioriteit. Processen en systemen moeten voldoen aan de internationale beveiligingsnorm ISO 27001 en de BIR-richtlijnen van de overheid.

De cloudstrategie voorziet in het zaakgericht werken. De ondersteunende software wordt als dienst afgenomen in een SaaS-model. Processen en workflows worden geautomatiseerd. De Rijkszaak maakt enkel gebruik van de functionaliteiten van de software. Trivento monitort proactief en signaleert als er dingen dreigen om te vallen. Uiteraard grijpen we dan ook gelijk in. Problemen worden opgelost en de foutgevoeligheid verdwijnt. Trivento zorgt ook voor de back-up en restores. DICTU hoeft alleen nog maar zelf te configureren. Totale ontzorging dus!

 

Mockup Smart Industry ebook Trivento

Ga de diepte in en lees de gehele businesscase

Resultaat

Trivento heeft de koppeling bedacht en gemaakt die ervoor zorgt dat alle containers met elkaar communiceren. Het valt naadloos samen en past volledig bij elkaar. De losse containers vormen één geheel en zijn volledig met elkaar verbonden. Hierdoor kunnen de gebruikers van het platform alle Pega en gerelateerde componenten gebruiken.

De meerwaarde voor DICTU:

 • Zelfhelend systeem
 • Geen restarts van de systemen
 • Availability is hoger
 • Snellere releases en time-to-market
 • Multi datacenter
 • Continue verbeteringen
 • Automatisering in de infrastructuur
 • Altijd up-to-date

Waar het aanmaken van de casemanagement omgeving in de oude situatie weken kon duren; is dat met de nieuwe cloud-oplossing slechts een kwestie uren. Door de cloud-oplossing kunnen bestaande en nieuwe opdrachtgevers die actief zijn met de Rijkzaak binnen enkele uren starten.

Het uitrollen van de Pega casemanagement oplossing gebeurt dankzij OpenShift automatisch. Dit betekent niet alleen een kortere time-to-market en een hogere efficiëntie: de automatisering bewerkstelligt een hogere kwaliteit én klanttevredenheid.

De kracht van OpenShift is automatisering. Daarnaast is het systeem zelfhelend. Als er een container of virtuele machine omvalt dan wordt dit snel opgemerkt. Sterker nog, OpenShift lost het zelf op door een andere of nieuwe container op te starten, wat de uptime verhoogt in de praktijk. Downtime is verleden tijd!

Meer lezen over onze aanpak en oplossingen voor DICTU?

Download de gehele business case waar we de diepte in gaan over onze aanpak, oplossingen en ingezette technologieën zoals OpenShift en Kubernetes.

Voortaan biedt de DICTU de dienstverlening aan op een hoger niveau. Het platform draagt zichtbaar bij aan de gewenste digitale ambities. Een release is snel uitgevoerd.

Group 1672
Juul

Juul Beekers

Consultant digital change

Zet de volgende stap

In 15 minuten help ik je inschatten of wij relevante waarde kunnen toevoegen op jouw uitdaging.

Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.