Skip to content

Business Case KPN IoT

IoT om beter samen te werken in de keten

Hoe wij KPN IoT helpen haar IoT- dienstverlening voor zakelijke klanten te verbeteren

KPN IoT

Over KPN IoT

logo-kpn-iot

KPN is één van de grootste - zo niet de grootste, aanbieder van mobiele netwerken in Nederland. In een steeds digitaler wordende omgeving is KPN voortdurend bezig om mensen en dingen online met elkaar te verbinden en met elkaar te laten communiceren. Dat gebeurt met behulp van sensoren en speciale hardware.

Als het netwerk van mensen en dingen online is, vormt het samen het Internet of Things. KPN IoT bedient de zakelijke markt met IoT-hardware-, IoT-connectiviteits- en IoT data integratie & eind applicaties.

Steeds meer bedrijven maken gebruik van IoT voor cruciale onderdelen van hun bedrijfsvoering. Online applicaties leveren grote hoeveelheden data op, die voor gebruikers en organisaties nuttig kunnen zijn. Ze geven inzicht in bijvoorbeeld klantervaringen, kunnen patronen blootleggen en ingezet worden om voorspellingen te doen. IoT biedt organisaties nieuwe businessmogelijkheden. In Nederland zijn 4 aanbieders van mobiele netwerken actief.

Patrick Berkhout: “de servicegerichtheid van de organisatie spreekt mij enorm aan. Doordat de eindklant direct vanaf het begin in beeld is maken we echt producten en diensten die er voor de klant toe doen.”

Trivento169 tot 5Mb

Uitdaging

KPN IoT wil als grote aanbieder van mobiele netwerken haar zakelijke klanten optimaal bedienen. Enerzijds door IoT devices en apparaten van een stabiel netwerk te voorzien, door aansluiting op het Things Platform. Anderzijds met de ontwikkeling van een self-service portal voor IoT diensten. 

Met de doorontwikkeling van de portal streeft KPN ernaar:

  • de IoT dienstverlening beter schaalbaar te maken,
  • de klantbeleving te verbeteren en
  • de verwerking en analyse van IoT data te optimaliseren. 

In de snel veranderende wereld wil KPN IoT haar marktaandeel uitbreiden en verstevigen. Door de dienstverlening te verbreden, te verdiepen én slimme samenwerkingen in de keten aan te gaan. Data speelt daarin een belangrijke rol.  

Zo pakten we het aan

Om doelstellingen te behalen hanteert KPN IoT een agile werkwijze. Verschillende scrum teams werken, vanuit hun eigen discipline, aan verbetering en uitbreiding van het Things Platform. Na afloop van iedere sprint wordt een nieuwe versie van de portal opgeleverd. Sprints duren 2 weken. De product-owners zorgen ervoor dat de samenwerking tussen de teams soepel verloopt en dat de belangen op elkaar aansluiten. 

Het Things Platform bestaat uit een backend en de portal, waarbij de backend bestaat uit verschillende Java Spring microservices. De microservices draaien in een Docker container in een Kubernetes cluster met elk een eigen PostgreSQL database. Om de performance te verbeteren wordt er momenteel gewerkt aan het implementeren van Event Messaging in de microservices. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van RabbitMQ. Door middel van Event Messaging kunnen de microservices naar elkaars events luisteren om zo minder database lookups te hoeven doen.

De portal is ontwikkeld met React in TypeScript. Voor de state management wordt gebruik gemaakt van Redux. Voor alle veelgebruikte React componenten is er een aparte React library opgezet. Dit maakt het onderhouden makkelijker en zorgt ervoor dat andere teams binnen KPN deze componenten ook kunnen gebruiken.

De waarde van data

Om de waarde van IoT data te verhogen wordt er goed gekeken en geluisterd naar de eindklant. Die kent z’n eigen businessmodel het best. User Experience Design wordt ingezet om klantreizen inzichtelijk te maken. Online, maar ook door het veld in te gaan en zelf aan de slag te gaan. Een voorbeeld daarvan is: het meekijken met een opsporingsambtenaar bij het opsporen van fietsen. Zo maken we gebruikersgerichte software, waar iedereen blij van wordt. 

Vanuit Trivento leveren 2 consultants in verschillende teams een bijdrage. In de rollen van  fullstack ontwikkelaar en senior IoT ontwikkelaar. Vanuit onze drive om echt een verschil voor onze opdrachtgevers te maken, kijken we verder dan enkel het ontwikkelen van software. We gebruiken onze kennis en ervaring om bij te dragen aan de business doelstellingen van KPN IoT. 

Mockup Smart Industry ebook Trivento

Ga de diepte in en lees de gehele businesscase

Resultaat

De self-service portal maakt het mogelijk dat klanten zelf hun eigen IoT-devices beheren en koppelen aan de juiste netwerken. De verzamelde data kan via zogenaamde Destinations naar elk gewenst endpoint verstuurd worden en behoort aan de klant toe.

Er is een licentiemodel ontwikkeld, zodat nieuwe gebruikers met maximaal 3 IoT devices, gratis gebruik kunnen maken van het platform en er ervaring mee op kunnen doen. Bij meer devices maakt het salesteam een licentie op maat. 

Grote zakelijke klanten kunnen voor hun eigen klanten accounts in de Portal aanmaken. Zodat ze zelf IoT devices kunnen ontwikkelen, die ze aan hun klanten verkopen. Het beheer van die devices vindt plaats in de Portal.

Voorbeeld:

Een verhuurder van bouwmaterialen gebruikt de KPN IoT devices en IoT Dataplatform als product/dienst voor haar bedrijfsactiviteiten. De devices, in dit geval BouwTags, zijn eenvoudig te configureren en te plaatsen op het materieel. Zo weet de verhuurder of leverancier altijd waar haar producten zich bevinden en zijn ze makkelijk te traceren.

Tim IJpenga: “We werken met de nieuwste technieken aan vooruitgang én aan oplossingen waarin gebruikersgemak centraal staat.
Ik vind het echt leuk dat ik met mijn expertise een bijdrage aan de ontwikkeling van KPN IoT kan leveren.”

Trivento94 tot 5Mb (Groot)
Juul

Juul Beekers

Consultant digital change

Zet de volgende stap

In 15 minuten help ik je inschatten of wij relevante waarde kunnen toevoegen op jouw uitdaging.

Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.