Wat is de relatie tussen BiModal IT, API's en microservices?

door Alex van Koutrik - 2 augustus 2018

Voor de digitalisering van bedrijven is het noodzakelijk om wat betreft IT met twee snelheden te opereren. Traditionele IT en Agile IT gaan daarbij hand in hand.  Maar hoe vul je de noodzaak van het ‘BiModal IT’ van Gartner of ‘2 speed IT’ in en wat is de relatie met API’s en microservices architectuur (MSA)? 

Wat is het BiModal van Gartner?

Het BiModal IT van Gartner helpt traditionele organisaties bij de transitie naar een digital enterprise. De focus ligt op de bestaande techniek enerzijds en de gewenste customer experience anderzijds. Waar we over de kansen en valkuilen van het BiModal eerder een blog publiceerden, biedt het BiModal kortgezegd de mogelijkheid tot sneller en lean werken zonder kwaliteitsverlies van de bestaande systemen.

API’s en de digitale transformatie

API’s zijn actueel en veel organisaties hanteren een ‘API first’-strategie. Maar wat zijn API’s, hoe werken ze en hoe kunnen API’s helpen in de digitale transformatie? In de meeste gevallen bevat een traditionele IT-omgeving (system of records) informatie en data, die door webapplicaties, portals en mobile apps (systems of engagement) gebruikt moeten worden. Dat kan alleen als je deze werelden verbindt.

Een API (application programming interface) is daar de bewezen manier voor. Om software (webapplicatie of mobile apps) te laten samenwerken met andere software, zoals een polis administratie-systeem,  kun je ervoor kiezen om API’s te implementeren. Meer algemeen biedt een API de mogelijkheid voor organisaties om de data en functionaliteit in traditionele ‘backend’-systemen te ontsluiten en te hergebruiken in nieuwe (digitale) diensten en producten, die middels web-toepassingen aangeboden worden.

De API is geen nieuw concept: sinds 2000 wint de API ieder jaar aan populariteit. De relevantie neemt ook toe door de verschuiving met betrekking tot het gebruik van internet- of web-gebaseerde technologie voor de interactie met gebruikers.

Steeds meer organisaties zoeken naar manieren om IT-assets, bestaande backend-systemen, te verbinden met online portals en mobile apps. De API is daar een veelgebruikte oplossing voor. Gezien de toepassing kan in de meeste gevallen gesproken worden over een ‘Web API’. Technisch betekent dit het gebruik van het welbekende HTTPS-protocol waarmee web-, mobile- en cloud-toepassingen ondersteund kunnen worden.

 

Kortom: API's helpen organisaties om de wereld van traditionele IT te verbinden met software-oplossingen voor diverse digitale toepassingen.

  Wat is de rol van microservices in het ‘BiModal’?

  Microservices maken de software en organisatie wendbaar. In gesprekken met organisaties wordt veel gesproken over de krachtige eigenschappen van microservices, zoals schaalbaarheid en de beperkte scope.

  Er zijn echter ook een aantal duidelijke voorwaarden die met betrekking tot de organisatie, processen, tools en de benodigde kennis ingevuld moeten worden. Daarbij komt een behoorlijke leercurve, die iedere organisatie doormaakt om hierin succesvol te zijn.

  Leren betekent fouten maken. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang je het ‘falen’ controleert. Die controle vereist een zoektocht naar een omgeving met beperkte of minimale risico’s, wat onherroepelijk tot discussie leidt: want hoe en waar kun je het beste beginnen met het ontwikkelen én inzetten van op microservices gebaseerde software-ontwikkelingen?

  Daar komen API’s, BiModal IT en Microservices Architectuur (MSA) samen.

  Daar komen API’s, BiModal IT en Microservices Architectuur (MSA) samen

   Onze praktijk laat zien dat de realisatie van (web-) API’s veel van de eerste dankbare toepassingen van microservices zijn. Daarmee worden meerdere doelen tegelijkertijd bediend en de risico’s kunnen goed worden gemanaged door het beperken van de scope en de toepassing.

   De voordelen om een API op een microservices architectuur te baseren, zijn inherent aan de eigenschappen van microservices en de noodzaak van precies deze eigenschappen in online toepassingen. Die schaalbaarheid en dat aanpassingsvermogen zijn voor de agility of wendbaarheid voor digitale toepassingen van groot belang.

   Wat levert het BiModal IT, API’s en microservices jouw eindgebruikers op? Lees meer over Reactive systems en download de whitepaper ‘Het reactive API platform. Van traditionele organisaties naar digitale winnaars‘.

   Hoe word je met jouw organisatie een digitale winnaar en kun je inspelen op het digitale tijdperk?

   Ontvang de gratis whitepaper