Portretten van collega's en hun opdracht

Björn Schuller

coding

“Doel is dat de klant zo min mogelijk handmatig werk overhoudt”

De meerwaarde van het werk dat Trivento-programmeur Björn Schuller doet voor opdrachtgever de Goede Doelen Loterijen? “Technologische oplossingen bouwen om handmatig werk te automatiseren. Zo kunnen ze hun organisatie efficiënter runnen.” Björn werkt al een aantal jaren voor de Goede Doelen Loterijen, waar onder meer de Nationale Postcode Loterij onder valt. Hij kent zijn klant door en door en dat leidt tot resultaten.

“Een voorbeeld is het systeem dat we onlangs voor hen bouwden. Gaat over klanten van de loterij die deelnemen via automatische incasso. Een enkeling denkt slim te zijn en boekt, nadat de trekking bekend is geworden en hij niets heeft gewonnen, zijn betaling weer terug. Alsof je een brood koopt en opeet en dan je geld weer van de bakker terughaalt.”

bjorn

“In het verleden moesten de Goede Doelen Loterijen, om dat weer recht te zetten, handmatig speuren door een enorme hoeveelheid data. Erg tijdrovend. Samen met collega’s heb ik een systeem ontwikkeld waarmee zulke praktijken automatisch worden opgemerkt. Die klanten kunnen dan direct worden aangeschreven, zonder het tijdrovende speurwerk dat er in het verleden aan voorafging. Het doel is dat de klant zo min mogelijk handmatig werk overhoudt.”

Mensen die besluiten het roer volledig om te gooien fascineren. En Björn (1988), die al sinds 2015 bij Trivento werkt en zich momenteel exclusief voor de Goede Doelen Loterijen inzet, heeft wat dat betreft een bijzonder verhaal. Hij was er al heel jong bij om het roer om te gooien, vlak na zijn studie marketing. Toen hij klaar was op de Erasmus Universiteit ging hij niet als marketeer aan het werk; hij belandde daarentegen bij Capgemini, waar hij met low-code software platformen zoals Mendix en Blueriq startte.

“Ik wilde eigenlijk vooral programmeren. In het begin was dat heel lastig, ik had bijna geen ervaring en niet de juiste vooropleiding. Het enige wat ik had was passie, ik was supergemotiveerd. In mijn avonduren heb ik keihard gewerkt via zelfstudie en cursussen. En toen kwam ik in contact met Trivento. Ik vertelde hen van mijn voornemen en plannen. Zij konden daar gelukkig wat mee.”

“Je hebt bij Trivento een jaarlijks studiebudget van vierduizend Euro en dat heeft me erg geholpen. En dat niet alleen, we hebben hier verder regelmatig zogenaamde 'coding guilds'. Als er collega's zijn die veel van een onderwerp afweten en het leuk vinden om daar iets over te vertellen, dan kunnen ze dat aangeven. Collega’s kunnen stemmen welk onderwerp ze interessant vinden. Meeste stemmen gelden. Staat jouw onderwerp bovenaan dan mag jij die coding guild geven.”

“Soms gaat het over programmeertalen, zoals Kotlin, Go of
Angular. Of er wordt instructie gegeven over functioneel programmeren versus imperatief programmeren. Of we duiken dieper in een bepaalde library zoals Akka Streams. Het is heel breed en er kan van alles langskomen, dat maakt het leerzaam en interessant.”

“Gaandeweg werd ik door al die input en vooral door die aanwijzingen van collega's, dus een-op-een, zekerder in mijn werk. Ik begon met programmeren voor backend-toepassingen, in programmeertalen als Scala en Java. Binnen het team kwam ook de mogelijkheid me met frontend bezig te houden, dus dat doe ik nu ook, in ReactJS.”

“Nu, een paar jaar later, is de onzekerheid van het begin helemaal weg. Als ik nu op een nieuw project kom waar ik niets van afweet, dan denk ik: 'Dit is weliswaar nieuw voor mij, maar hier ga ik uitkomen'. Het liefste wil ik dat er bijna niets van afweet. Dat puzzelen, die AHA-ervaring, dat fascineert me. Als je het echt wilt kun je bijna alles. Als je iets leuk vindt moet je daarvoor gaan, ook zonder formele opleiding. Ik ben ervan overtuigd dat dat gewoon kan.”

“Ik ben gefascineerd door focus op 1 probleem. Dan kom je in een flow dat je alleen maar bezig bent met dat ene. De tijd vliegt voorbij, je zit in een andere wereld. En dat maak ik regelmatig mee bij onze klant de Goede Doelen Loterijen, dat je de vrijheid krijgt om je helemaal te storten op de oplossing van een probleem.”

“Kortom: ik doe nu werk wat ik echt leuk vind. Misschien moet ik het zo zeggen: als ik er niet voor betaald zou worden, zou ik het nog steeds doen. En ondertussen maak ik mooie dingen waar de collega’s van de GDL blij van worden! Mooier kan toch niet?”

 

Walter van Berkel HR Manager

Walter van Berkel HR Manager

Jouw mogelijkheden bij Trivento ontdekken?

Laat hier je nummer achter. Walter neemt contact met je op.